Spirometrii gratuite pentru depistarea BPOC, in perioada 17 – 18 noiembrie

In perioada 17 – 18 noiembrie se va deruala campania ‘Tu stii cati ani au plamanii tai ?’, in cadrul careia se pot face spirometrii gratuite pentru depistarea Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC).

‘Din cauza ca este o boala ale carei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de tarziu. De asemenea, sunt multi cei care confunda inca simptomele acestei boli cu inaintarea in varsta si cu faptul ca e normal sa simti ‘ceva’ daca fumezi. Tocmai din aceste motive, incercam sa facem anual campanii de constientizare si testari gratuite pentru depistarea BPOC. Si anul acesta, in weekendul 17-18 noiembrie, intre orele 9.00-17,00, ii asteptam pe bucuresteni in fata magazinului Unirea (pe coltul dinspre Bulevardul Unirii) sa-si faca o spirometrie. Testul dureaza aproximativ doua minute, minute care ii pot schimba viata persoanei care se testeaza, ameliorand imens calitatea vietii pacientului si prelungind supravietuirea’, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, potrivit Agerpres.

In Romania, medicii estimeaza ca aproximativ un milion de persoane sufera de BPOC. Totodata, expertii preconizeaza ca in urmatorii 20 de ani, din aceasta cauza o va depasi pe cea prin boli cardiovasculare.

BPOC este o boala respiratorie care ataca bronhiile si plamanii. Se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce determina o scadere a capacitatii respiratorii.

De altfel, BPOC este boala care poate induce pacientul in eroare foarte usor, tocmai din cauza faptului ca simptomele nu sunt specifice si pot sa fie confundate extrem de usor fie cu efectele fumatului, fie cu cele ale inaintarii in varsta: tuse, expectoratie, senzatie de sufocare, oboseala, toleranta scazuta la efort.

Fara tratament, aceasta afectiune determina reducerea severa a capacitatii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate si moarte prematura.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.