Speranta pentru bolnavii care de cancer de piele. S-a creat molecula care nu afecteaza si celulele sanatoase

LABORATOR-NOUSperanta pentru bolnavii care de cancer de piele. S-a creat molecula care nu afecteaza si celulele sanatoase.

Oamenii de stiinta francezi  au creat o molecula care poate sa reduca viabilitatea celulelor melanomului fara ca aceasta sa fie toxica pentru celulele sanatoase.

Aceasta este o speranta pentru bolnavii care sufera de cancer agresiv de piele, relateaza AFP.

Molecula este numita HA15 si a fost creata la Institutul francez pentru sanatate medicala (Inserm) de o echipa condusa de Stéphane Rocchi.

Rezultatele cercetarii lor au fost publicate  de curand de revista americana Cancer Cell.

Melanomul este o forma agresiva de cancer de piele, care afecteaza melanocitele responsabile cu colorarea pielii, iar specialistii sunt de parere ca identificarea de noi molecule este obligatorie. Incidenta acestui timp de cancer s-a dublat in ultimi zece ani.

Noua familie de molecule „thiazol benzeno-sulfonamidele (TZB)” , descoperiat de cercetatorii francezi, prezinta proprietati anticancerigene considerate ‘interesante’.

Expertii au constatat ca la soarecii de laborator aceasta molecula este foarte eficienta pentru diminuarea volumului tumoral, aparent fara toxicitate pentru animal.

La oameni, in colaborare cu serviciul de dermatologie din Nisa, cercetatorii au demonstrat ca moleculele sunt active asupra celulelor melanoamelor prelevate din biopsiile unor pacienti sensibili, sau rezistenti la unele terapii”, precizeaza Inserm, conform Agerpres.

De asemenea, HA15 s-a dovedit eficienta si asupra celulelor provenite de la alte tumori precum cancerul la sân, colon, prostata si pancreas, sau in cazul leucemiilor cronice.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.