Somnul ajuta memoria si faciliteaza invatarea

bebelusi-blanaPotrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatile Sheffield din Marea Britanie si Bochum din Germania, somnul indelungat reprezinta cheia procesului de invatare si a celui de memorare.

 

Aceasta cercetare s-a derulat pe un esantion de 216 bebelusi in varsta de pana la 12 luni. Rezultatele au artata ca acestia erau incapabili sa isi aminteasca noile cunostinte invatate pe parcursul unei zile daca nu dormeau suficient de mult la scurt timp dupa dobandirea informatiilor, relateaza BBC.

Aceasta descoperire i-a facut pe experti sa sugereze idea ca cea mai buna perioada pentru a invata lucruri noi este cea de dinainte de somn.

In acest mod, chiar privindu-i pe adulti, ei au subliniat importanta lecturii inainte de a merge la culcare.

Totodata, oamenii de stiinta considera ca somnul este mai important in primii ani de viata decat la celelalte varste si ca despre somn se stiu la acest moment „surprinzator de putine lucruri” vizavi de rolul pe care il are in primii ani de viata.

50% dintre actiunile invatate au avut rezultat daca bebelusii au avut parte de un somn substantial dupa dobandirea acelor cunostinte noi.

In schimb, niciuna dintre actiuni nu a putut fi repetata in grupul bebelusilor care nu au dormit deloc sau au dormit foarte putin.

Un studiu publicat anul trecut a relatat mecanismele de formare a memoriei in timpul somnului. Potrivit acelei cercetari, noi conexiuni intre celulele din creier se formeaza in timpul somnului.

Si la persoanele de varsta a treia s-a constatat ca somnul este foarte important.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca o durata mai mare de somn la acestea ar putea sa incetineasca procesul de degradare a memoriei in boli precum dementa.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.