Sistemul port acces de ajutor pacientelor cu cancer mamar

Cancerul de san este o afectiune care apare atunci cand anumite celule ale sanilor incep sa creasca si sa se divida anormal. Odata divizate, celule canceroase se pot raspandi in felul acesta aparand metastazele care ataca fie ganglionii limfatici axilari, fie alte organe vitale ale organismului.

“Factorii genetici, varsta inaintata, expunerea la estrogen, stilul de viata nesanatos si obezitatea, consumul excesiv de alcool, stresul, expunerea la radiatii sau schimbarile hormonale sunt unele dintre cele mai invocate cauze ale aparitiei cancerului mamar”, ne-a povestit dr. Dumitru-Lucian Rusitoru, medic specialist chirurgie generala, cu competenta in chirurgia oncologica de la Institutul Sanului.

Dupa ce cancerul mamar a fost diagnosticat, medicul specialist oncolog stabileste tratamentul potrivit in functie de fiecare caz in parte, putand fi necesara administrarea de medicamente perfuzabile intravenos.

Ce este si cum functioneaza sistemul port – acces

Sistemul port-acces a fost conceput pentru a face toate aceste manevre obligatorii mai confortabile pentru pacient. El este disponibil la ora actuala doar in putine clinici din tara noastra, desi in tarile civilizate este considerata o procedura standard pentru pacientii care necesita o terapie indelungata.
“Acest sistem permite administrarea tratamentelor si a altor proceduri intr-un mod mai eficient si mai putin dureros pentru pacientele diagnosticate cu aceasta patologie”, ne-a spus medicul specialist.

Care sunt avantajele acestui sistem:

• Venele pacientilor raman intacte pentru a oferi un posibil acces ulterior, in felul acesta nu mai este necesara inteparea repetata, uneori zilnica.

• Prin acest sistem port acces medicamentele ajung direct in venele mari, fiind diluate imediat de torentul sanguin, astfel incat efectul toxic asupra peretilor venelor este evitat. Sistemul permite si administrarea altor substante in afara chimioterapiei, putand fi utilizat si pentru alte tipuri de pacienti. De asemenea, acest dispozitiv medical este semi-inert pentru organism, adica el este bine tolerat si de pacientii care au diferite alergii.

• Sistemul creste calitatea vietii pacientelor. Unul dintre avantajele acestui mecanism este acela ca are in vedere componenta estetica, practic pacientele pot face baie, dus si chiar pot merge la piscina, deoarece dispozitivul este ascuns sub piele, astfel incat din exterior se va vedea doar o mica ridicatura in regiunea subclaviculara. Prin aceasta procedura pot fi administrate doze atat ambulator, cat si la domiciliul pacientilor, pentru un plus de confort.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Lucian Rusitoru, medic specialist chirurgie generala, cu competenta in chirurgia oncologica de la Institutul Sanului.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.