Sistemele de aer conditionat pot cauza boli respiratorii

aer-conditionatSistemele de aer conditionat ne fac vara mult mai suportabila in birourile de serviciu si chiar acasa. Exista foarte multe controverse in legatura cu aerul conditionat utilizat in exces, multe persoane acuzand ca simt dureri de cap, ca racesc sau chiar ca au boli respiratorii din cauza expunerii la sistemele de aer conditionat.

Ce spun studiile despre aerul conditionat

Un studiu publicat in oxfordjournals.org atrage atentia ca persoanele care lucreaza in cladiri in care se foloseste aerul conditionat reclama mai multe probleme de sanatate decat cei care lucreaza in cladiri ventilate natural. Intre simptomele semnalate se numara iritarea mucoasei nazale, dificultati in respiratie, iritatii pe piele, dureri de cap si oboseala.

Explicatia specialistilor ar fi ca sistemele de aer conditionat disemineaza in aer o serie de contaminanti. Expunerea la acesti contaminanti poate creste riscul aparitiei simptomelor respiratorii si musculoscheletale.

Autorii studiului precizeaza ca, in cercetari anterioare, s-a ajuns la concluzia ca un sistem neadecvat de ventilatie poate sa determine raspandirea infectiilor respiratorii mult mai usor.

Alte studii arata ca lipsa aerului din exterior prin inchiderea tuturor ferestrelor poate duce la simptome ale bolilor respiratorii, dureri de cap sau afectiuni ale pielii.

Sistemele de aer conditionat favorizeaza bacteriile si mucegaiul

Un studiu publicat in 2004 in revista de specialitate “International Journal of Epidemiology” atrage atentia ca sistemele de aer conditionat favorizeaza raspandirea microorganismelor si a mucegaiului.

Specialistii atrag atentia ca persoanele care sufera de astm, alergii sau alte afectiuni respiratorii pot sa dezvolte afectiuni serioase ale plamanilor.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) subliniaza ca aerul conditionat poate sa ne afecteze sanatatea, cauzand dificultati in respiratie, tuse si simptome ale tractului respirator superior.

Agentia de Protectie a Mediului Inconjurator (The Environmental Protection Agency) avertizeaza ca agentii poluanti din interiorul cladirilor pot sa fie intr-o cantitate mai mare decat in mediul exterior, ceea ce favorizeaza raspandirea bacteriilor, mucegaiului, virusilor, polenului.

Aerul de afara este absolut necesar pentru reducerea nivelului de contaminanti din interiorul unei cladiri.

Sistemele de umidificare neadecvate ne pun viata sub risc

Specialistii considera ca sistemele de umidificare neadecvate sau neintretinute corect cauzeaza boli respiratorii, scaderea puterii de concentrare, simptome la nivelul pielii si al ochilor.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.