Simptomele si factorii de risc in infectiile de tract urinar

In timpul vietii, aproximativ 40% dintre barbati si 12% dintre femei experimenteaza, macar o data, simptomele infectiei de tract urinar (Urology Care Foundation). Diagnosticarea si tratamentul adecvat sunt principalele masuri de a preveni agravarea simptomelor. In acelasi timp, cunoasterea cauzelor bolii poate preveni aparitia infectiei.

Care sunt principalele simptome ale infectiilor tractului urinar

Infectiile tractului urinar sunt cauzate de bacteriile care intra in uretra si care ajung in tractul urinar.

  • Infectia tractului urinar poate determina dureri in abdomen si in zona pelviana si poate determina ca bolnavul sa simta nevoia sa urineze mult mai des. In ciuda acestei senzatii, bolnavul poate elimina doar cateva picaturi de urina.
  • In timpul urinarii, bolnavul poate simti dureri, arsuri.
  • Bolnavul poate constata ca urina este tulbure sau urat mirositoare.
  • In cazul unor dureri de spate si al febrei, bolnavul se poate confrunta cu infectii la rinichi ceea ce necesita un tratament prompt pentru a evita agravarea bolii.

Persoanele cu un risc ridicat de a face infectii urinare

Femeile care au inceput perioada de menopauza sunt expuse riscului prin pierderea efectelor estrogenului care scade probabilitatea de a face o infectie a tractului urinar.

Unele femei au o predispozitie in a face infectii de tract urinar ceea ce permite bacteriilor sa ajunga mult mai usor in tractul urinar.

Femeile care folosesc diafragma ca masura de contraceptie au un risc mai ridicat de a se imbolnavi decat cele care folosesc alta masura contraceptiva.

Femeile care au anomalii structurate ale tractului urinar sau care au suferit o interventie pot sa faca mai usor o infectie.

Purtatorii de cateter urinar pot avea un risc crescut de infectie.

Daca din anumite motive, urinatul normal este obstructionat, infectia tractului urinar poate aparea.

Bolnavii de diabet sunt mai expusi riscului din cauza scaderii imunitatii corpului si a capacitatii sale de a lupta impotriva bacteriilor.

In cazul indentificarii simptomelor infectiei de tract urinar, pacientii trebuie sa consulte medicul pentru diagnosticare. Acestea se poate face cu ajutorul examenului din urina sau a uroculturei.

Va reamintim ca simptomele infectiilor urinare sunt: usturime la urinare,  durere sau senzatie de arsursa la urinare, eliminarea unei cantitati mici de urina, urina este tulbura, apar febra sau frisoanele, senzatia de greata sau de varsaturi dese, dureri de spate. Tratamentul infectiilor urinare este stabilit numai de medicul specialist nefrolog in urma efectuarii analizelor specifice. De asemenea, dupa finalizarea tratamentului analizele se vor repeta tocmai pentru ca medicul sa fie sigur ca pacienta nu mai este bolnava. 

Etichete: infectie urinara, tratament infectie urinara, usturime la urinare, infectii urinare

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.