Simptome ale unei sarcini si modalitati de examinare a gravidei

Astmul si sarcinaUn prim indiciu de prezumtie ca ati putea fi insarcinata este incetarea menstruatiei-amenoreea, care este un semn important, dar in nici un caz de certitudine.

Semne generale orientative ca sunteti insarcinata

1. Manifestari neuropsihice: daca va enervati mai repede ca de obicei,sunteti somnolenta sau obositi repede.

2. Manifestari digestive: prezentati sialoree (secretie salivara mai abundenta),greturi,modificari ale apetitului,schimbarea preferintelor pentru anumite alimente,constipatie.

3. Manifestari urinare: daca aveti polakiurie (mictiuni dese si in cantitate mica),disurie (dureri la urinare).

4. Manifestari cutanate:  daca vi se pigmenteaza fata, (in a 2-a parte a sarcinii, tenul capata aspectul de “masca gravidica”).

5. Modificari la nivelul glandelor mamare: va cresc progresiv sanii,vi se accentueaza pigmentatia areolei mamare si se hipertrofiaza glandele sebacee,cunoscute si sub denumirea de tuberculiilui Montgomerii.

In cazul in care suspicionati o eventuala sarcina trebuie sa mergeti la medic pentru a va examina mai amanuntit si a va pune diagnosticul de certitudine ca sunteti insarcinata.

Daca se adevereste sarcina trebuie sa faceti controlul prenatal periodic pentru a putea fi urmarita in detaliu, a vi se face investigatii paraclinice-in special ecografia, care da ginecologului informatii pretioase asupra dezvoltarii fatului, placenta (inseratie) si corpul uterin.

Examinarea clinica a gravidei in primul trimestru de sarcina

Pentru a evidentia modificarile caracteristicilor din aceasta perioada, medicul va va invita sa va asezati pe masa ginecologica in decubit dorsal (pe spate) si cu picioare indepartate fixate pe stativele speciale cu care este dotata masa.

Medicul va inspecta organele genitale externe si va face tuseul vaginal pentru a determina modificarile uterului. Tuseul vaginal (TV) se face introducand 2 degete-aratatorul si indexul in interiorul vaginului, iar cealalta mana va fi aplicata in zona pelvina (asa numita palpare bimanuala). Astfel, ginecologul va constata:

1.Modificari vulvare care constau in pigmentatia labiilor mici, un usor edem vulvar (usoara ingrosare), leucoree indolora (fara miros),de culoare albicioasa.

2.Modificari ale uterului

-modificarile colului uterin (orificiul uterului) prezinta un proces de ramolisment (devine flasc),iar culoarea acestuia are o tenta violacee.
-modificarile corpului uterin-acesta creste progresiv (lucru pe care il puteti constata si dumneavoastra prin palparea in partea de jos a abdomenului),astfel incat este comparat cu o mandarina la 6 saptamani de gestatie,o portocala la 8 saptamani si un grapefruit la 12 saptamani.

Examinarea clinica a gravidei in trimestrul al II-lea de sarcina

1. Semnele generale sunt identice in mare parte cu cele din primul trimestru dar unele isi modifica importanta sau chiar dispar (varsaturile,de exemplu), iar altele se accentueaza progresiv cu varsta sarcinii (modificarile mamare,cutanate,constipatia si tulburarile urinare).

2. Semnele clinice locale
Odata cu inaintarea in varsta sarcinii volumul dumneavoastra abdominal va creste datorita dezvoltarii pe de o parte a fatului si pe de alta parte a uterului gravid. Inaltimea uterului se masoara cu banda metrica,de la marginea superioara a simfizei pubiene (locul de unire in fata al oaselor bazinului) pana la fundul uterului. Astfel, la trei luni de sarcina, uterul masoara 9 cm, la 5 luni 20 cm,la 6 luni 24 de cm.

Perceptia miscarilor active fetale

Printr-o miscare blanda medicul va va palpa abdomenul si va sesiza miscari fetale. Perceptia acestora este un semn de certitudine a existentei sarcinii. Acestea vor fi percepute incepand din luna a 5-a de sarcina.
Decelarea auditiva a zgomotelor cardiace fetale (numite si batai cardiace fetale-BCF) este al 2-lea semn de certitudine al sarcinii si se realizeaza cu ajutorul stetoscopului obstetrical. Cel mai bine,in al 2-lea trimestru de sarcina se asculta deasupra simfizei pubiene. Valorile normale ale BCF sunt cuprinse in intervalul 120-140 batai/minut.

Examinarea clinica a gravidei in ultimul trimestru

1.Examenul clinic general stabileste inaltimea, greutatea, tensiunea arteriala, pulsul, temperatura.Veti fi intrebate daca ati suferit de vreo afectiune de la ultimul control sau daca ati costatat vreo modificare in ceea ce priveste sarcina pentru ca medicul sa faca un bilant clinic general care coroborat cu datele examenului de la primul consult prenatal. Aceste informatii ofera posibilitatea aprecierii adaptarii organului dumneavoastra la starea de gestatie aducand totodata date importante asupra prognosticului de la nastere.

2.Examenul abdomenului

– Inspectia,evidentiaza distensia si marirea abdomenului ca urmare a uterului gravid care are axul mare orientat cranio-caudat in prezentatiile longitudinale sau transversal in prezentatiile transversale.

– Masurarea inaltimii uterului care are 27 de cm la 7 luni, 30 de cm la 8 luni si 33 de cm la 9 luni.

-Palparea ofera date importante cum ar fi tonusul uterin (relaxat sau contractat,varsta sarcinii, numarul fetilor, prezentatie,care poate sa fie craniana,pelviana sau transversala.

Palparea se face folosind tehnica Leopold, cea mai simpla si cea mai completa. Ea cuprinde 5 timpi:

Timpul 1

– Mana medicului va fi plambata bland pe suprafata abdominala a dumneavoastra pentru a va acomoda,facand o palpare superficiala.

Timpul 2

– Are drept scop delimitarea fundului uterin care se face cu marginea mainii care urca progresiv de jos in sus pana cand deprimarea peretelui abdominal identifica nivelul fundului uterin.

Timpul 3

– Se face prin palpare bimanuala,de o parte si de alta a liniei mediane. Urmareste examinarea segmentului inferior la nivelul caruia se afla polul fetal (polul fetal este partea cu care fatul “iese” la nastere, poate fi cap (numit si pol cefalic), pelvis, parti moi (mana,picior,umar).
Polul cefalic are consistenta dura,aspect regulat,nu se poate deprima. Polul pelvian este mai voluminos,de consistenta moale,neregulat si depresibil. Absenta unui pol fetal la nivelul segmentului inferior uterin,sugereaza asezarea transversala a sarcinii.

Timpul 4

– Tot prin palpare bimanuala se apreciaza continutul extremitatii craniale a fatului.

Timpul 5

-Palparea flancurilor uterine (partile laterale, de o parte si de alta a fatului) cu o singura mana identifica spatele fetal care este regulat si nedepresibil sau planul ventral (anterior) al fatului neregulat,depresibil si uneori cu palparea de parti mici fetale.

Auscultatia percepe BCF, frecventa, ritmul si localizarea acestora. De asemenea, auscultatia ne permite determinarea prezentatiei (dupa cum am specificat si mai sus, prezentatia este partea fatului care ia contact cu stramtoarea inferioara a baziului).

Deci, este foarte important sa va faceti controalele periodice prenatale pentru a fi o mama sanatoasa si pentru a avea un copil normal. Primul consult prenatal se face cat mai precoce, din momentul suspicionarii unei sarcini. Pe langa consult medicul va va da sa faceti niste analize de sange si de urina obligatorii pentru urmarirea sarcinii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.