Sfaturile medicilor pediatri pentru parinti: Sa minimizeze contactul copiilor cu bunicii

Avand in vedere perioada dificila prin care trecem, in contextul deschiderii scolilor si gradinitelor, specialistii in pediatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” Baia Mare au transmis cateva recomandari parintilor.

“In primul rand, dorim sa reamintim parintilor sa incerce sa transmita copiilor, printr-un limbaj adecvat si exemple practice, adaptate nivelului lor de intelegere, masuri de protectie impotriva infectiei cu COVID- 19, precum purtatul mastii (conform Institutului National de Sanatate Publica, obligatorie la copiii cu varsta peste 6 ani si, unde este posibil, la copiii cu varste mai mici; Academia Americana de Pediatrie recomanda purtarea acesteia de la varsta de 2 ani), respectarea, pe cat posibil, a distantarii sociale, prin evitarea jocurilor de contact, imprumutarea rechizitelor, a jucariilor, a impartirii alimentelor sau a bauturilor, precum si spalatul riguros pe maini cu apa si sapun”, a precizat medicul sef sectie Pediatrie, dr. Lucian Bogdan – medic primar pediatru, Doctor in Stiinte Medicale, potrivit unei postari de pe pagina unitatii medicale.

Specialistii in pediatrie recomanda parintilor sa respecte masurile luate de fiecare unitate de invatamant, conform structurii acesteia, precum si de catre autoritatile locale, in ceea ce priveste prevenirea infectiei cu noul coronavirus.

“Indrumam parintii ca, in fiecare dimineata, inainte de a trimite copilul la scoala sau gradinita, sa verifice starea lui de sanatate, iar la aparitia oricaror simptome de infectie respiratorie (dureri in gat, febra, tuse si eventual respiratie dificila) dar si a unor manifestari digestive, care nu pot fi legate de alimetatie (dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree), sa nu trimita copilul la scoala si sa se adreseze medicului de familie, in vederea stabilirii diagnosticului si a tratamentului adecvat”, spune dr. Lucian Bogdan.

De asemenea, parintii sunt sfatuiti, chiar daca este dificil, ca in aceasta perioada sa evite sau cel putin sa minimizeze contactul copiilor cu bunicii, pentru a-i proteja pe cei din urma de efectele potential grave ale unei posibile infectari cu COVID – 19.

Totodata, seful sectiei Pediatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” Baia Mare recomanda ferm parintiilor copiilor cu boli cronice (malformatii congenitale, diabet zaharat, boli autoimune, cancere ale copilului, boli respiratorii cronice, boli renale cronice etc.) sa insiste asupra masurilor de protectie impotriva infectiei cu noul coronavirus si, daca este cazul, sa fie precauti, pentru scaderea riscului de infectie, chiar prin optarea pentru sistemul hibrid de invatamant sau scoala on-line.

Vezi Reguli pentru copii si parinti in perioada pandemiei

Etichete: sfaturi medicii pediatri, sfaturi pentru parinti copii covid, spital judetean baia mare

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.