Sexul oral poate duce la aparitia unor bacterii greu de tratat

Sexul oral si un declin al folosirii prezervativului contribuie la raspandirea unei forme periculoase a microbului care provoaca gonoreea, relateaza scrie BBC, care citeaza date ale Organizatiei Mondiala a Sanatatii.

Gonoreea este o boala contagioasa si se transmite prin act sexual neprotejat, atat vaginal, cat si oral sau anal, fiind catalogata drept boala cu transmitere sexuala.

Neisseria gonorrheae este bacteria responsabila de aparitia gonoreei. A fost descoperita in anul 1879 de catre biologul Albert Neisser, fiind un microb specific omului.

In timp, a dezvoltat mecanisme de rezistenta asupra atacurilor sistemului imunitar al organismului-gazda.
OMS avertizeaza ca in prezent gonoreea este mult mai dificil de tratat, iar in unele cazuri chiar imposibil, din cauza faptului ca bacteria care o provoaca dezvolta rapid o rezistenta la antibiotice. Expertii spun ca situatia este extrem de ingrijoratoare, in conditiile in care le-au mai ramas la indemana doar foarte putine medicamente cu care sa combata boala, scrie si Digi24.

In fiecare an, sunt 78 de milioane de oameni care se imbolnavesc de gonoree, boala care, in afara discomfortului creat gazdei, poate duce si la infertilitate.

Datele analizate de OMS din 77 de tari arata ca dezvoltarea rezistentei la antibiotice in cazul Neisseria gonorrheae este un fenomen raspandit global. Organizatia atrage atentia ca s-au inregistrat deja trei cazuri – in Japonia, Franta si Spania – cand infectia a fost complet netratabila, mai scriu sursele mentionate.

Gonoreea poate infecta organele genitale, rectul si gatul. De altfel, cel mai periculos este cand infectia se localizeaza in gat. „Cand folosesti antibiotice pentru a trata infectii precum o banala amigdalita, acestea se combina cu varietatile de Neisseria aflate in gat si asta duce la dezvoltarea rezistentei la antibiotice a gonoreei”, explica spune dr. Teodora Wi, conform BBC.

Sexul oral duce la proliferarea bacteriei responsabile de gonoree in acest mediu, iar de aici pana la dezvoltarea unor tipuri extrem de rezistente, asa-numitii super-microbi, nu este decat un pas.

De asemenea, OMS a facut apel catre toate tarile sa monitorizeze raspandirea gonoreei rezistente si sa investeasca in descoperirea de noi medicamente.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.