Serviciul de Ajutor Maltez va derula un program gratuit de screening in mai multe judete din tara


Serviciul de Ajutor Maltez din Romania va derula un program gratuit de screening in mai multe judete din tara, printr-un proiect cofinantat din fonduri europene, primul dintre acestea fiind judetul Covasna, unde vor fi examinate medical 1200 de persoane.

Potrivit Agerpres, secretarul general al Serviciului de Ajutor Maltez in Romania, Tischler Ferenc, a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca programul va demara saptamana viitoare in localitatile Dalnic si Reci din judetul Covasna si se va derula in colaborare cu medici si asistenti de la Spitalul Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe, care vor efectua screening oftalmologic, ortopedic, pulmonar, dermatologic, precum si teste pentru evaluarea starii generale de sanatate.

Acesta a mai spus ca programul face parte dintr-un proiect castigat de Serviciul de Ajutor Maltez in Ungaria, in care vor fi cuprinse in total 14 judete din Romania, printre care Timis, Arad, Maramures, Mures si Cluj.

Potrivit acestuia, pe langa screening, in cadrul proiectului va fi creat si un website, unde persoanele interesate vor putea gasi informatii utile legate de tratarea bolnavilor, precum si o harta interactiva care le va indica cele mai apropiate farmacii, cabinete medicale si stomatologice.

De asemenea, vor fi organizate cursuri pentru voluntari si pentru alte persoane interesate de activitati socio-medicale.

„Judetul Covasna este prima statie, sa spunem asa, si l-am ales fiindca stiam ca aici exista o deschidere din partea autoritatilor locale si a Spitalului Judetean (…) Am ramas placut surprinsi si pot sa spun ca exista solidaritate in judetul acesta (…) Medicii vor lucra pro bono, deci vor face voluntariat (…) In ce priveste acele persoane care, din motive financiare sau alte motive, nu ajung la medicul de specialitate si se descopera in cadrul screening-ului ca au o problema grava de sanatate, vom incerca sa cream conditii sa ajunga la un medic de specialitate. Deci, daca stim ca cineva are probleme grave, atunci, dupa screening, o sa il luam de mana si o sa il ducem pana la un medic de specialitate. Mai departe nu il putem ajuta, dar, macar, constiinta noastra sa fie impacata ca a ajuns la un medic de specialitate”, a declarat Tischler Ferenc, conform Agerpres.

Programul de screening se va incheia pe 30 decembrie 2020, iar rezultatele acestuia vor fi prezentate autoritatilor locale si centrale pentru a le ajuta in formularea strategiilor privind preventia bolilor.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.