Servetele parfumate de hartie sau batistele brodate din bumbac de pe vremea bunicii?

serveteleChiar daca evolutia si ritmul alert al vietii ne fac din ce in ce mai mult sa pierdem obiceiurile bunicilor, unii oameni tin inca cu dintii de lucrurile care ne duc cu gandul la vremurile trecute. Putini mai sunt cei care prefera sa foloseasca batiste in loc de servetelele de hartie. Acestia sunt in special varstnicii, mai ales din zonele rurale, care spun ca asa au fost obisnuiti din copilarie. “Port batista la mine de cand eram copil la scoala. Am mereu una curata, chiar daca in paralel mai folosesc si servetelele de hartie”, spune un barbat trecut de prima tinerete.

Servetelele de hartie, mai igienice

Medicii ne spun ca servetelele de hartie sunt mult mai igienice decat “ batista buncii”, pentru ca impiedica raspandirea microbilor Dupa utilizare, servetelul se arunca pe cand batista este folosita de cel putin doua, trei ori pana cand sa fie spalata. Totusi, si servetelul poate raspandi bacteriile din secretiile nazale daca este utilizat de mai multe ori.

Cum se pot raspandi microbii

Secretiile nazale care ajung pe mainile noastre  se pot raspandi prin atingerea altor persoane sau pot contamina lucruri pe care cei din jur le pot atinge. Acestea pot include: mainile altora, manere de usi, jucarii, telefoane, tastaturi de calculator, bani.
Specialistii in medicina de la Universitatea Medical School din Virginia, SUA, afirma ca virusul, odata raspandit in afara corpului pe obiecte,  ar putea trai pana la trei zile.  Astfel, microbii  din batista sau tesuturi au mai multe sanse de a supravietui decat  in cazul folosirii servetelului de hartie.

 Apa si sapunul

Din fericire, este relativ ușor sa  eliminam virusii de pe mainile noastre prin spalare cu apa si sapun de fiecare data dupa ce atingem servetelul sau batista. Spalarea sub jet va elimina mecanic virusul, iar utilizarea unor produse dezinfectante reprezinta un plus pentru protejarea imunitatii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.