Covid-19 la copii – Omicron | Dr. Craiu: Poate sa inceapa ca o gastroenterita

La copiii cu varste mici simptomele de infectare cu tulpina Omicron a noului coronavirus pot sa debuteze ca o ‘gastro-enterita acuta’, spune medicul pediatru Mihai Craiu.

25% din cei aproape 100 de copii care s-au prezentat in cursul serii si noptii trecute la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului ‘Alessandrescu-Rusescu’ din Capitala au fost testati pozitiv cu noul coronavirus.

“Cifra de azi noapte, din cele aproape 100 de teste rapide facute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2, suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum. (…) La copiii foarte mici putem sa ne pacalim, pentru ca COVID-19 in era Omicron poate sa inceapa ca o gastro-enterita acuta. Cei mai multi sugari de ieri au venit de altfel cu febra si varsaturi, nu au venit ca boala respiratorie sau nu in prim plan boala respiratorie. Un alt lucru important observat de literatura internationala este cresterea spectaculoasa a proportiei pacientilor pediatrici diagnosticati spitalizati. (…) La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orala mai sustinuta, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmati in cursul garzii, al serii si al dupa-amiezii, au fost doi copii internati – unul in varsta de o luna si un altul un pic mai mare”, a declarat Dr. Mihai Craiu de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului ‘Alessandrescu-Rusescu’, potrivit Agerpres.

In context, medicul recomanda evitarea locurilor aglomerate si respectarea normelor de igiena.

“Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie sa mearga la mall sau la locurile de joaca de la diverse restaurante de fast-food. Este bine sa facem drumetii, este bine sa ne dam cu bicicleta, sa iesim sa facem miscare, nu sa stam in fata ecranelor si in apartamentul in care locuim. Trebuie sa evitam aglomeratiile, sa ne spalam bine pe maini dupa ce am atins tot felul de lucruri. In cazul in care apar semne de boala la noi, adultii care venit in contact cu acesti copii, sa raportam si sa ne diagnosticam corect”, a mai precizat Dr. Mihai Craiu.

Totodata, pediatrul a subliniat ca unii copii pot ramane simptomatici pe durate de pana la 12 saptamani dupa infectare.

“Acesti copii care aparent trec prin boli mai putin zgomotoase decat adultii familiei lor pot sa ramana simptomatici pe durate de timp de luni de zile, pana la 12 saptamani dupa boala acuta si au exact ceea ce au si adultii, adica inatentie, minte incetosata, forta mai putina si din pacate unii din acesti copii pot avea si disfunctie cardiaca. (…) Trebuie sa fim ingrijorati si de cum se vindeca, chiar daca boala acuta a fost banala. Dar ar fi bine sa nu ne imbolnavim. Trebuie sa facem ceea ce tine de noi sa nu ne imbolnavim acum, pentru ca valul va fi scurt si foarte vehement”, a mai explicat medicul.

Etichete: covid-19 la copii, omicron la copii, semne si simptome covid la copii, dr mihai craiu

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.