Selfita, o tulburare ce consta in nevoia obsesiva de a publica selfie-uri

Selfita (selfitis) este o problema psihica, iar persoanele care simt nevoia sa publice mereu fotografii cu propria persoana in social-media ar putea avea nevoie de ajutor, au atentionat psihologi din Marea Britanie si India in urma unor noi cercetari, potrivit The Telegraph.

Termenul a fost introdus pentru prima in anul 2014 pentru a descrie pornirea obsesiva de a face ”selfie-uri” si a le publica pe retelele de socializare, acest lucru sugerand ca Asociatia Americana de Psihiatrie ar lua in considerare clasificarea acestui comportament ca boala mintala. Ca urmare, o echipa de oameni de stiinta de la Nottingham Trent University din Marea Britanie si Thiagarajar School of Management din India au decis sa investigheze daca la baza acestui fenomen se afla o tulburare comportamentala, relateaza si Agerpres.

In urma cercetarilor, acestia au confirmat ca selfita este un fenomen real si de asemenea a fost conceputa o scala intitulata ”Selfitis Behaviour Scale” (scala comportamentala pentru selfita) pentru evaluarea gradului de severitate al acesteia.

”In urma cu cativa ani, au aparut articole in media potrivit carora selfita urma sa fie clasificata drept tulburare psihica de catre Asociatia Americana de Psihiatrie. Desi s-a dovedit a fi o gluma, acest lucru nu insemna ca afectiunea selfita nu era reala. Se pare ca acum am confirmat existenta acesteia si am conceput prima Selfitis Behaviour Scale pentru evaluarea acestei conditii”’, a declarat dr. Mark Griffiths, profesor in cadrul departamentului de psihologie al Nottingham Trent University, potrivit surselor mentionate.

Scala, de la unu la o suta, a fost conceputa pe baza unui numar mare de focus grupuri pentru a determina factorii care conduc la aparitia selfitei si a fost testata pe 400 de participanti din India.

Aceasta tara a fost aleasa pentru ca detine cei mai multi utilizatori de Facebook, dar si numarul cel mai mare de decese in randul persoanelor care incearca sa isi faca selfie-uri in locuri periculoase.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.