Se solicita infiintarea unor centre de colectare a plasmei

Asociatia Romana a Pacientilor cu Imunodeficiente Primare solicita adoptarea in regim de urgenta a cadrului legislativ pentru infiintarea si functionarea de centre pentru colectarea plasmei in vederea obtinerii produselor specifice.

„Solicitam adoptarea in regim de urgenta a cadrului legislativ pentru infiintarea si functionarea de centre de colectare de plasma in vederea fractionarii fie de stat, fie privat, fie in parteneriat stat-privat, conform studiului de fundamentare pentru construirea si operarea unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem…”, spune Stela Andreea Pirvu, reprezentant al Asociatiei Romane a Pacientilor cu Imunodeficiente Primare conform Agerpres.

De asemenea, presedintele Coalitiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice, Radu Ganescu, a solicitat ca in legislatie sa fie specificat ce inseamna pacient cu boli rare politransfuzati.

„Am solicitat modificarea sistemului transfuzional din Romania: sa existe si categoria pacientilor cronici cu boli rare – politransfuzati, care sunt o categorie aparte. Adica, acesti pacienti beneficiaza de transfuzii periodice, vorbim de transfuzii saptamanale, si orice neregula in sistem le poate provoca, sa spun, complicatii ale sanatatii si pot duce chiar la deces. Stim ca in Romania s-a mai intamplat, pacienti au murit in spital din cauza unor protocoale nerespectate din punct de vedere al transfuziei si noi asta vrem sa reglementam si sa intarim. Aceste lucruri sa nu se mai intample. Trebuie specificat si reglementat ce inseamna pacient politransfuzat si ce inseamna pacient acut. Ce testare trebuie facuta la un pacient politransfuzat si ce testare trebuie facuta la un pacient acut”, a subliniat Ganescu potrivit sursei citate.

Etichete: plasma, produse din plasma, imunoglobulina, imunodeficienta primara

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.