Se recomanda purtarea mastii si dupa a doua doza a vaccinului anti-Covid

Chiar si dupa ce vi s-a administrat a doua doza de vaccin, este recomandat sa continuati sa purtati masca de protectie si sa respectati regulile de distantare sociala, transmite Ministerul Sanatatii.

Vaccinul va protejeaza pe dumneavoastra, purtarea mastii ii protejeaza pe cei din jur care nu au fost inca vaccinati.

Potrivit sursei citate, pana in acest moment, in studiile clinice s-a urmarit daca vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat daca este prevenita si infectia asimptomatica. Din acest motiv cercetatorii inca nu stiu daca o persoana vaccinata se poate infecta asimptomatic si poate transmite mai departe virusul.

De ce trebuie sa continuati sa purtati masca?

– Nu se cunoaste inca gradul de eficacitate al celor doua vaccinuri impotriva infectiilor asimptomatice. Nu exista suficiente studii care sa indice daca o persoana vaccinata poate sa fie purtatoare a virusului si care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoana vaccinata asimptomatica sa poata raspandi virusul si, astfel, sa infecteze o persoana nevaccinata.

– Veti obtine un nivel crescut al imunitatii in aproximativ doua saptamani numai dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Pana cand trec aceste doua saptamani de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin va puteti infecta si dezvolta formele severe de COVID-19.

– Vaccinul nu garanteaza imunitate 100%. Eficacitatea in prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer si de 94.1% pentru vaccinul Moderna.

– Institutiile de Sanatate Publica din lume, inclusiv din Romania, continua sa monitorizeze gradul si modalitatea de raspandire a virusului pe masura ce tot mai multe persoane sunt vaccinate. Autoritatile publice recomanda in continuare sa ne spalam des pe maini, sa evitam spatiile aglomerate, sa purtam masca de protectie si sa respectam distantarea sociala.

Etichete: masca de protectie, purtarea mastii dupa vaccinare, protectie vaccin anti-covid

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.