Se pregateste externalizarea serviciilor de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati

Externalizarea serviciilor de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati si implementarea unui program de monitorizare a centrelor de ingrijire de catre experti independenti din organizatii neguvernamentale sunt doua principale masuri anuntate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii (ANDPDCA).

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat ca pregateste o schimbare radicala de paradigma a serviciilor de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati, deoarece institutiile publice din domeniu nu se concentreaza pe imbunatatirea calitatii vietii beneficiarilor.

„Institutiile publice care sunt chemate astazi sa gestioneze problematica si serviciile persoanelor cu dizabilitati se concentreaza cu precadere pe aspectele formale si pe proceduri si mai putin pe calitatea vietii beneficiarilor si dorinta pe care o avem este ca in acest mandat sa schimbam radical paradigma. (…) Acum este momentul sa generam toate aceste schimbari si sa centram toate actiunile institutiilor publice pe un pachet de servicii, pe un mod de lucru care sa aseze in centrul masurilor persoana cu dizabilitati, sa ii ofere acesteia posibilitatea de a-si dezvolta aptitudini, de a capata incredere ca poate avea o viata independenta, poate avea o viata aproape de ceea ce noi traim in viata de zi cu zi (…)”, a precizat Violeta Alexandru, citata de Agerpres.

Ministrul Muncii a atras atentia ca masurile radicale pe care le pregateste in sistem vor culmina cu inchiderea unora dintre centrele de ingrijire a persoanelor cu handicap.

„Veti vedea in perioada urmatoare o serie de schimbari radicale, inclusiv care vor duce la schimbarea organizarii centrelor, la reducerea dimensiunii acestora, pana la inchiderea unor dintre ele. Solutia pentru persoanele cu dizabilitati este sa traiasca in comunitate si nu inchise in centre”, a mai precizat demnitarul.

Pe de alta parte, ea a cerut o schimbare de atitudine in institutiile care sa ocupa ingrijirea persoanelor cu dizabilitati.

„Dau un mesaj foarte clar: cine nu se poate adapta unui alt mod de lucru, care sa puna accent pe servicii, care sa puna accent pe ajutarea activa a persoanei, de la o varsta cat mai mica, astfel incat sa deprinda aptitudini care sa-l ajute sa dobandeasca o viata independenta si nu sa-l tina prizonier intr-o institutie publica, cine nu va avea capacitatea sa se adapteze probabil ca va simti o atitudine pe care probabil o va percepe ca ostila. Nu e vorba de ostilitate din partea noastra, e vorba de un apel public pe care il facem sa generam o schimbare in atitudinea institutiilor care sa-i ajute pe acesti oameni sa dobandeasca aptitudinile necesare pentru a beneficia de tot ce au nevoie si sa traiasca o viata cum este si a noastra”, a mai mentionat Violeta Alexandru conform sursei citate.

Ministrul Muncii a sustinut ca motivul pentru care apeleaza la externalizarea serviciilor este faptul ca statul nu se pricepe sa livreze anumite servicii la cea mai buna calitate.

Etichete: ingrijire persoane cu dizabilitati, persoane de handicap, servicii persoane cu dizabilitati, dizabilitate

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.