Se cauta solutii pentru introducerea cursurilor de prim-ajutor in programa scolara

Dr. Raed Arafat, Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, considera ca trebuie gasita o solutie de introducere in programa scolara a cursurilor de prim-ajutor, relateaza Agerpres.

„Trebuie gasita o solutie de introducere in programa scolara, poate sa fie treptata. Sunt tari care fac incepand cu prima clasa – cum anunta la 112, ce spui la 112, dupa care la urmatoarea clasa invata copiii anumite manevre, la urmatoarea altele si cand copilul pleaca de la scoala, el sa stie ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor. Un program de acest gen trebuie sa intre in Romania si sa devina obligatoriu”, a declarat secretarul de stat in MAI, dr. Raed Arafat, la Maratonul Resuscitarii, care are loc in Capitala la finalul saptamanii trecute.

El a sustinut ca organizarea unui astfel de proiect este foarte grea.

„Asta inseamna sa formezi profesori, sa pregatesti un grup de oameni care sa predea aceste lucruri in mod regulat, sa dotezi scolile cu simulatoare, cu manechine. (…) Nu este doar un curs teoretic. Daca faci doar un curs teoretic si nu dai nimic copilului, practic, copilul nu retine nimic, uita totul in foarte scurt timp. Trebuie sa fie un proiect adecvat, cu dotarea adecvata, cu totul adecvat in scoli si cu un mod de pregatire continuu a profesorilor care vor tine acest cursuri”, a mai afirmat spus Arafat conform sursei citate.

Secretarul de stat in MAI vede un astfel de proiect viabil in Romania in urmatorii ani si a mentionat ca au fost mai multe discutii in acest sens, dar nu s-au concretizat pnetru ca ‘trebuie sa fie anumite modificari si la legislatie”.

La finalul saptamanii trecute, la Bucuresti a avut loc prima editie a Maratonului Resuscitarii, eveniment organizat de Fundatia pentru SMURD, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ‘Dealul Spirii’ Bucuresti – Ilfov si un centru comercial.

Etichete: cursuri de prim-ajutor, resuscitare, arafat

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.