Screening pentru depistarea tuberculozei pentru 20.000 de oameni / Cum se fac testarile?

Se da start programului de screening al tuberculozei pentru aproximativ 20.000 de persoane cu ajutorul unei unitati medicale mobile, in cadrul proiectului E-DETECT TB.

„Campania de screening activ urmeaza sa acopere aproximativ 20.000 de persoane din categoriile de risc, cu posibilitatea de extindere pana la 25.000 de beneficiari. Examinarile vor fi realizate cu ajutorul unei unitati medicale mobile, dotate cu echipament imagistic si de diagnostic molecular, de catre specialisti din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, cu sprijinul Programului national de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei din Romania”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului ‘Marius Nasta’, intr-o conferinta de presa.

Caravana E-DETECT TB are scopul de a asigura depistarea activa si precoce a tuberculozei in grupurile de populatie vulnerabila, care includ: persoane private de libertate, persoane fara adapost, populatie roma, utilizatori de droguri, populatii foarte sarace, cu acces limitat la asistenta medicala.

„Astazi demaram prima campanie de diagnosticare activa a tuberculozei realizata in Romania. Problematica tuberculozei este una complexa, care priveste personalul medical implicat, persoanele afectate, autoritatile, dar si comunitatea in ansamblul ei, deoarece vorbim despre o afectiune cu un puternic impact in sanatatea publica”, a mai afirmat medicul Beatrice Mahler.

Testarile includ examene radiologice si examene de sputa, iar persoanele diagnosticate cu tuberculoza vor intra intr-un program de tratament complet si de monitorizare, inclusiv cu interventii de crestere a aderentei la tratament.

Datele statistice arata ca la nivelul anului 2016, incidenta tuberculozei in Romania era de cinci ori mai mare decat media UE.

Cum se vor desfasura testele

La intrarea in caravana a fiecarei persoanei care va fi examinata in unitatea medicala mobila, primul pas il reprezinta completarea unui chestionar si inregistrarea datelor medicale si socio-demografice. Apoi se face o radiografie pulmonara, care este transmisa printr-un sistem de telemedicina catre Institutul ‘Marius Nasta’, unde un specialist pneumolog din cadrul proiectului va analiza rezultatul imagistic. In paralel se va face o alta interpretare, de catre un medic din partea partenerului olandez – KNCV Tuberculosis Foundation.

Pentru examenul de sputa, unitatea medicala mobila este dotata cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis (MTB) si rezistenta la unul dintre antibioticele utilizate in tratamentul TB.

In Romania, proiectul E-DETECT TB este implementat de o echipa de medici specialisti de la Institutul ‘Marius Nasta’, cu sprijinul Programului national de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei.

Valoarea totala a proiectului, in tara noastra, este de 970.449 euro si este cofinantat de Ministerul Sanatatii.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.