Screening neonatal gratuit in Timisoara

stres-sarcinaBebelusii nou nascuti in cele doua maternitati din Timisoara vor beneficia de screening neonatal gratuit timp de o saptamana.  Aceasta initiativa are drept scop constientizarea in randul parintilor a riscurilor la care sunt supusi copiii nou veniti pe lume.

Specialistii neonatologi din Timisoara afirma ca unul din 2000 de nou nascuti se confrunta cu o boala congenitala – printre cele mai grave astfel de afectiuni numarandu-se tulburarile si deficientele mintale – sau cu o tulburare de auz. Identificate timpuriu, aceste afectiuni pot fi vindecate in totalitate, iar bebelusii pot duce o viata normala. Scopul screeningului neonatal tocmai acesta este, de a identifica eventualele tulburari de sanatate cu care se nasc copiii. Din pacate, insa, in Romania costul unei astfel de proceduri este de 95 de euro, iar aceste metode se practica doar in cateva maternitati, majoritatea private.

Avem in jur de 300 de nasteri pe luna. Screening-ul se face intre a treia si a cincea zi de la nastere. Sunt peste 100 de boli care pot avea debut in perioada neonatala si nu se pot depista fara acest screening. Se pare ca prevalenta altor boli, cum este deficitul de hormoni de suprarenala, are o incidenta mai mare in populatie decat alte boli”, a declarat joi dr. Gabriela Olaru, seful Clinicii neonatologie a Maternitatii Odobescu din Timişoara.

Deputatul Sorin Grindeanu, cel care a initiat aceasta campanie, a afirmat ca acest program ar trebui sa devina unul national, prin intermediul caruia parintii sa afle care sunt riscurile la care sunt supusi bebelusii in cazul in care nu efectueaza o procedura de screening. “’Tinta principala este cea legata de a reusi ca acest screening sa poata intra pe finantare nationala. In Germania sunt programe finantate de stat si care sunt obligatorii pentru nou nascuti, pentru a se preveni eventualele boli congenitale”, a declarat Grindeanu.

Numai pentru judeţul Timis finantarea mijloacelor de screening pentru bebelusii nascuti in decursul unui an presupune o suma de 700.000 de euro.

 

Sursa stire: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.