Screening gratuit pentru bebelusi de la 1 februarie

screening-nou-nascutDe la 1 februarie, in maternitatile din Timisoara, se vor realiza screening-uri gratuite pentru primii doua mii de bebelusi care se vor naste. Screening-urile din Timisoara vor fi sustinute financiar de bugetele locale si judetene.

Screening pentru descoperirea bolilor congenitale

Principalul obiectiv al acestor screening-uri pentru bebelusi are in vedere descoperirii la timp a  bolilor congenitale.

Unul din 2000 de nou-nascuti sufera de boli congenitale, cele mai grave fiind deficientele mintale sau cele de auz.

Daca afcetiunile sunt descoperite la timp, copiii ar putea duce o viata cat mai apropiata de cea normala mai tarziu.

Extinderea testelor de screening pentru 55 de boli

Medicii din Timisoara doresc extinderea testelor de screening pentru 55 de boli.

“Ideea de baza a fost demararea unei actiuni de lobby pentru extinderea testului de screening la nivel national si cresterea numarului de boli pentru care se face testarea, precum si de informare si constientizare a parintilor si a autoritatilor asupra starii de sanatate a populatiei. Acum se testeaza doua boli, iar noi vom face testele pentru 55 de boli”, a precizat dr. Bianca Gavrilita.

Peste 100 de boli pot fi depistate prin acest screening

Dr. Gabriela Olaru, sefa Clinicii de neonatologie a Maternitatii Odobescu, Timisoara a atras atentia ca prin acest screening ar putea fi depistate peste 100 de boli care debuteaza in perioada neonatala.

Un alt beneficiu al depistarii la timp a acestor afectiuni la nou-nascuti este cel financiar.

“Pe de alta parte, cand depistezi o astfel de boala, costurile sociale devin mult mai mici, pentru ca costurile cu un copil sau cu un adult handicapat sunt mult mai mari, atat cele morale, cat si cele pentru incadrarea in munca, medicatia sau pensia de handicap”, a adaugat dr. Bianca Gavrilita.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.