Scorul Apgar, prima evaluare a nou-nascutului


Scorul Apgar este prima nota primita de bebelus, un scor care nelinisteste multe gravide sau proaspete mame. Despre semnificatia acestuia si importanta lui, ne-a povestit doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.


Anca Rusen

Scorul Apgar este de fapt prima evaluare medicala a nou-nascutului. Virginia Apgar este cea care a instituit aceasta evaluare pentru prima data in anul 1952 si de aceea scorul ii poarta numele medicului obstetrician. Scorul are ca scop stabilirea, prin nota acordata, felului in care bebelusul se adapteaza la viata extrauterina, dupa 9 luni de viata intrauterina. Exista situatii cand scopul  poate fi repetat si a treia oara (in mod normal, el se efectueaza la 1 minut si la 10 minute de la nastere), daca exista suspiciuni asupra evolutiei nou-nascutului sau daca primele doua scoruri au fost mici.

Dupa ce medicul ginecolog a inmanat nou-nascutul neonatologului, acesta este cel care evaueaza activitatea si tonicitatea musculaturii, pulsul, mimica si raspunsurile reflexe, aspectul general – mai ales culoarea pielii – si ritmul respiratiilor.

Chiar daca toata lumea se asteapta ca prima nota a bebelusului sa fie 10, acest lucru nu se intampla intotdeauna, fara ca acest lucru sa insemne ca exista probleme ce vor persista. De exemplu, o nota 7 semnifica o stare de sanatate buna a nou-nascutului.

• Daca scorul Apgar este intre 8-10, starea de sanatate este excelenta in momentul nasterii, iar bebelusul nu va avea nevoie decat de ingrijirea de rutina.
• Daca scorul este intre 5-7, starea de sanatate este una satisfacatoare, insa va avea nevoie de suport pentru respiratie.
• Daca scorul este sub 5, cel mai probabil ca bebelusul va fi pus la incubator, pentru a i se furniza lumina, caldura si oxigenul de care are nevoie.

Exista si cateva situatii in care scorul Apgar este influentat de diferiti factori externi, asa cum se intampla in cazul unei nasteri premature sau a unui travaliu dificil si prelungit. De asemenea, exista si alte investigatii care se pot face pentru a stabili starea de sanatate a bebelusului, nu trebuie ca totul sa fie raportat la scorul Apgar.

Atentie! Scorul Apgar nu spune nimic despre inteligenta copilului si nici despre evolutia lui ulterioara, ci este doar o evaluare a semnelor vitale la 1 minut dupa nastere, evaluare care se repeta apoi la distanta de 10 minute. In consecinta, trebuie sa retinem ca acest scor nu este un mod de diagnosticare, ci numai o evaluare.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.