Scaderea consumului de medicamente cauzata de dificultatile de accesare a serviciilor medicale

Producatorii Industriali de Medicamente din Romania atrag atentia asupra scaderii consumului de medicamente la nivelul spitalelor din Romania cu cel putin 20% in primele 10 luni ale anului.

“PRIMER – care reuneste cele mai importante 19 situri de fabricatie de medicamente din tara – atrage atentia asupra scaderii consumului de medicamente in volum (cutii) la nivelul spitalelor din Romania cu cel putin 20% in primele 10 luni ale anului (ianuarie 2020 – octombrie 2020), comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, asa cum rezulta din datele transmise catre membrii PRIMER de Cegedim, o companie de cercetare a pietei farmaceutice”, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, cele mai mari scaderi in volum s-au inregistrat la nivelul produselor critice injectabile pentru pacientii spitalizati. Alte medicamente esentiale in tratamentul spitalicesc au avut scaderi fata de primele 10 luni din 2019, respectiv antibioticele injectabile au scazut cu 41,2%.

Totodata, PRIMER, mai precizeaza ca s-a redus si consumul solutiilor perfuzabile cu 26,4% si o situatai esimilara se inrehistreaza si in cazul analgezicelor injectabile, a anestezicelor si a relaxantelor musculare.

De altfel, o situatie la fel de grava se intalneste si in cazul medicamentelor oncologice. Medicamente vitale pentru pacientii cu aceste afectiuni au inregistrat scaderi semnificative.

“Volumul medicamentelor din spitale s-a redus substantial din cauza dificultatilor in a accesa servicii medicale pentru pacientii acuti sau cronici, dar si din teama bolnavilor de a merge la spital, din cauza pandemiei. De asemenea, lipsa accesului la medicamente destinate utilizarii in ambulatoriu pentru bolnavii cronici – sunt deja cunoscute exemple precum levotiroxina, metformina, verapamil – sau mai recent si a unor antibiotice uzuale va genera agravarea problemelor existente de sanatate ale pacientilor romani, efectul urmand a se manifesta in urmatorii 4-5 ani”, a declarat directorul executiv PRIMER, Dragos Damian, potrivit comunicatul mentionat.

In context, PRIMER solicita autoritatilor sa trateze cu maxima responsabilitate aceasta situatie si sa aloce resurse financiare importante pentru sistemul sanitar in 2021.

Etichete: consum medicamente, servicii medicale pandemie, tratamente pacienti cronici, primer

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.