Scade ingrijorator numarul de copii nascuti in Romania

stres-sarcinaPana in 2060, populatia Romaniei ar putea sa scada la 17, 44 milioane de persoane, avertizeaza Institutul National de Statistica. Numarul mare de persoane care au plecat in alta tara dar si numarul mic de nasteri a cauzat o scadere continua a populatiei din Romania.

Populatia Romaniei a scazut sub 20 de milioane de persoane

Conform estimarilor Eurostat, pana in 2080 populatia Romaniei ar putea sa scada la 16,34 milioane de locuitori.

Mult mai sumbre sunt estimarile Diviziei pentru populatie a ONU care preconizeaza ca pana in 2060 populatia Romaniei ar putea sa scada la 16.43 milioane de persoane, iar pana in 2080 la 13,96 de persoane.

Pentru prima data dupa anul 1968, populatia Romaniei a ajuns la 1 ianuarie 2014 la cifra de 19,942 milioane de persoane.

Trei cauze ale scaderii numarului de locuitori din Romania

Daca pana in 2009, cauza principala a scaderii populatiei a fost migratia, dupa aceasta data a fost inregistrata o diferenta mare intre numarul de nasteri si cel al deceselor.

Astfel, principalele trei cauze in prezent ale scaderii populatiei din Romania sunt reducerea ratei natalitatii, cresterea varstei medii a mamei la prima nastere de la 23,7 in 2000 la 26,2 in 2012, alaturi de scaderea ratei de fertilitate.

Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica (INS) a precizat ca este nevoie ca fiecare femeie sa nasca minimum doi copii pentru ca populatia Romaniei sa ajunga din nou la 20 de milioane de locuitori.

“Demografic, pentru a inlocui populatia actuala, ar trebui sa avem 2,1 copii nascuti de o femeie. Daca avem mai putin de 2,1 copii nascuti de o femeie, nu putem ramane la nivelul populatiei de 20 de milioane de locuitori”, a precizat Tudorel Andrei.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.