Sarbatori in pandemie – o perioada cu provocari emotionale | Ce ne sfatuieste un medic psihiatru

Un medic psihiatru de la Institutul de Psihiatrie ‘Socola’ din Iasi atrage atentia ca petrecerea sarbatorilor in pandemie poate sa ne aduca o serie de ”provocari emotionale si logistice”, carora va trebui sa invatam sa le facem fata.

“Pentru multi oameni va fi o perioada grea, deoarece petrecerea sarbatorilor singuri, fara prieteni sau doar cu membrii familiei poate aduce cu sine incercari greu de gestionat. Din fericire, insa, pandemia ne ofera si oportunitati de a face din aceasta vacanta una de neuitat, prin experiente noi, diferite. Aceasta pandemie ne-a schimbat viata in mai multe moduri, iar trimiterea de vouchere sau cadouri poate fi o modalitate relativ usoara de a-i anunta pe cei dragi ca ne gandim la ei. Sarbatorirea virtuala sau doar cu membrii propriei familii, cu aplicarea constanta a masurilor pentru reducerea raspandirii SARS-CoV-2, reprezinta cel mai scazut risc’, a declarat pentru dr. Petronela Nechita, potrivit Agerpres.

Medicul ofera si alternative pentru petrecerea cat mai frumoasa a sarbatorilor.

“Cand ne vizitam familia adesea este implicata muzica. In multe dintre casele romanilor auzeam rasunand colindele interpretate, de cele mai multe ori, de mezinii familiei, dar anul acesta va trebui ca multi dintre noi sa ne multumim cu inregistrarea video a catorva colinde si trimiterea lor pe e-mail, messenger sau whatsapp. Ganditi-va ca parintii, fratii, copiii, nepotii s-ar putea bucura nespus de mult de aceste surprize. Daca stiti sa cantati la un instrument, de exemplu, vioara, chitara, pian, puteti sa va faceti propriile videoclipuri cu tematica de sarbatoare. Secretul este sa va distrati si sa va lasati imaginatia libera”, este recomandarea medicului.

Tot cu ajutorul tehnologiei, membrii familiei aflati la mare distanta unii de altii pot sta la aceeasi masa sau, de ce nu, sa joace diverse jocuri.

Din cauza impactului psihologic al pandemiei, multor oameni le este dificil sa ramana activi fizic, dar acum, este indicat ca exercitiul sa devina o prioritate zilnica. Activitatea fizica imbunatateste, de asemenea, sanatatea mintala. Potrivit doctorului, plimbarile in apropierea casei, adica simpla miscare, ne vor imbunatati sanatatea si starea de bine.

Totodata, ea avertizeaza ca cel mai mare risc de raspandire a noului coronavirus in acest moment il reprezinta adunarile de familie.

A ramane acasa este cel mai sigur mod de a ne proteja, iar daca trebuie sa calatorim este bine sa ne informam cu privire la riscuri – a mai transmis medicul conform sursei citate.

Etichete: sarbatori in pandemie, impact emotional pandemiei, masuri preventie covid de sarbatori

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.