Saptamana pacientilor, 17-24 Aprilie 2015

copacCoalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a decretat Saptamana pacientilor in perioada 17-24 aprilie. Campania din acest an este organizata sub Inaltul Patronaj al Comisiilor de Sanatate din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei.

Evenimentul se doreste un prilej pentru a discuta despre drepturile pacientilor, despre sistemul de sanatate, dar si despre pacienti si despre aspiratiile lor.

„In perioada Zilei Europene a Drepturilor Pacientilor – 18 aprilie, dorim sa discutam despre pacienti si drepturile lor. Se vorbeste foarte mult despre drepturile pacientilor si totusi avem o lege veche din 2003, fara norme de aplicare care trebuie urgent actualizata. Unele articole din Legea Drepturilor Pacientilor sunt diferite de cele din Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor. De pilda, in legea romaneasca se arata ca pacientii au dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate de care societatea dispune, in conformitate cu resursele umane, materiale, iar in Carta Europeana se arata ca fiecare individ are dreptul la servicii de sanatate. Serviciile de sanatate trebuie sa asigure acces egal tuturor, fara discriminari legate de resurse financiare, domiciliu, tip de boala sau timp. COPAC a propus modificarea acestei legi in nenumarate randuri, speram sa putem realiza acest lucru cu ajutorul reprezentantilor Comisiilor de Sanatate din Parlament”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

„Prin actiunile desfasurate timp de o saptamana, dorim sa mentinem atentia pe problemele pacientilor si pe posibilitatile lor de rezolvare. De asemenea, vrem sa aratam ca pacientii cronici, chiar daca sunt pacienti pe termen lung sunt oameni normali si vor sa fie tratati ca atare. Vom informa pacientii asupra drepturilor lor, dar vom face si o campanie pentru a actualize Legea drepturilor pacientilor”, a declarat si Luminita Valcea, coordonatorul campaniei.

Evenimentele din Saptamana pacientilor:

  • 17 aprilie – masa rotunda de Ziua Internationala a Hemofiliei;
  • 18, 21-22 aprilie – evenimente de marcare a Zilei Europene a Pacientilor, intalniri cu pacientii organizate de asociatiile membre COPAC din intreaga tara;
  • 23-24 aprilie – Forumul National al Asocatiilor de Pacienti;
  • 23 aprilie Workshop pe tema Directivei Cross Border, in parteneriat cu European Patient Forum;
  • 24 aprilie Workshop ”Capacity building pentru asociatiile de pacienti”.

Forumul National al Asociatiilor de Pacienti este cel mai mare eveniment dedicate asociatiilor de pacienti si reuneste aproximativ 200 de reprezentanti din intreaga tara.

Dintre temele discutate enumeram: accesul pacientilor la tratament si ingrijiri de sanatate; ”Fetele discriminarii” – o dezbatere despre discriminarea pacientilor cronici din Romania, Directiva Cross Border; relatia media cu asociatiile de pacienti; strategia nationala pentru protectia pacientilor cronici.

La sfarsitul Forumului se va realiza un document de pozitie cu principalele probleme identificate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.