Campanie de prevenire a bolilor cronice netransmisibile

Campania intitulata ‘Sanatatea ta depinde de tine’, lansata la finalul saptamanii trecute, la Timisoara, dedicata prevenirii bolilor cronice netransmisibile, organizat de Platforma Europeana de Dezvoltare, este o initiativa unica in Romania, menita sa creasca gradul de informare a tineretului cu privire la bolile cronice netransmisibile.

„Consideram ca un tineret educat va reduce constient factorii de risc si va influenta pozitiv comportamentul adultilor din familie. Bolile cronice netransmisibile sunt ucigasii secolului XXI si depinde de fiecare dintre noi sa le prevenim. Educarea tinerilor este esentiala in acest sens”, a declarat, cu ocazia lansarii campaniei, presedinta Platformei, Nela Pavaloiu, potrivit Agerpres.

Organizatia Mondiala a Sanatatii include in randul bolilor cronice netransmisibile bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul, afectiunile pulmonare cronice, afectiuni care sunt responsabile pentru 70% dintre decesele din intreaga lume.

„Cele mai frecvente maladii din aceasta categorie sunt cele cardiovasculare legate de arteroscleroza si complicatiile acesteia, precum si diabetul zaharat, cu o incidenta semnificativa. Cancerul este netransmisibil, dar exista totusi un numar redus de cancere, cum este cel de col uterin, dar nu numai, care este dat de un virus, papiloma virus, dar pentru care exista vaccin”, a declarat, pentru Agerpres, si coordonatorul OncoGen Timisoara, prof. dr. Virgil Paunescu

Medicul a mai spus ca pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer, se face testul Papanicolau, care pune in evidenta leziunile maligne sau maligne incipiente, dar faptul ca in Romania mor anual 3000 de femei din cauza cancerului de col uterin arata ca foarte putine si-l fac.

Cresterea numarului cazurilor de imbolnaviri este generata in principal de patru factori de risc, intre care fumatul, lipsa exercitiului fizic, consumul de alcool, regimul alimentar nesanatos.

Conform sursei citate, in lipsa unor statistici exacte, se estimeaza ca, in Romania, se inregistreaza aproximativ 1,5 milioane de cazuri de diabet, in timp ce bolile cardiovasculare si cancerul sunt principalele doua cauze de deces, mai ales in randul populatiei active. In tara noastra se inregistreaza in fiecare an peste 83.000 de noi cazuri de cancer, destul de multe afectand persoane tinere.

Etichete: boli cronice, boli cronice netransmisibile, diabet, cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare, avc

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.