S-a descoperit un nou tratament pentru leucemie

Oamenii de stiinta americani au anuntat descoperirea unui posibil nou tratament pentru leucemie, informeaza Xinhua care citeaza rezultatele unui studiu publicat de curand.

Cercetatorii de la Universitatea Stanford si Institutul National pentru Sanatate (NIH) au descoperit ca o molecula, numita CD22, poate servi drept tinta suficient de puternica pentru celulele ucigase ale leucemiei acute limfoblastice, un tip de cancer frecvent intalnit la copii, se arata in studiul publicat in Journal Nature Medicine.

Studiul a fost publicat dupa ce Administratia Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite (FDA) a aprobat, recent, un tratament constand in modificarea genetica a sistemului imunitar al unui pacient pentru a lupta impotriva leucemiei, bazat pe terapia CAR-T, relateaza si Agerpres.

In cadrul acestui tratament, propriile celule imunitare ale pacientului, care sunt modificate genetic, cauta si ataca celulele vinovate de declansarea leucemiei, care au la suprafata lor o molecula numita CD19.

Terapia se bazeaza pe celulele T ale pacientului — un tip de celule imunitare ce pot deveni astfel o puternica masinarie ucigasa.

Crystal Mackall, specialista in oncologie la Stanford, si Terry Fry, hematolog pediatric la NIH, au descoperit ca si o molecula numita CD22 poate deveni o tinta similara.

Cercetatorii au tratat 21 de pacienti cu leucemie B rezistenta la tratament cu varste intre sapte si 30 de ani pentru a testa noua metoda orientata catre molecula CD22. 17 dintre acestia fusesera tratati anterior cu terapia directionata catre molecula CD19, iar 15 au suferit o revenire a bolii sau corpul lor nu a raspuns tratamentului.

Specialistii au descoperit ca in urma administrarii celei mai mici doze o sesime dintre pacienti au prezentat o remisiune completa. In cazul unei doze mai mari, 11 din 15 pacienti au intrat in remisiune, mai scriu sursele citate.

Oamenii de stiinta spera ca prin utilizarea tehnicii directionate in mod simultan pe moleculele CD19 si CD22 se poate realiza o abordare prin care celulele canceroase nu mai pot ”evada”, obtinandu-se astfel o noua terapie pentru vindecarea in viitor a leucemiei.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.