S-a creat primul test de respiratie pentru diagnosticarea cancerului de esofag si stomac

Oamenii de stiinta britanici au realizat un test de respiratie care a demonstrat o acuratete de 85% in identificarea cancerelor de stomac si esofag.
Cancerele de esofag si stomac sunt de multe ori diagnosticate tarziu, ceea ce scade considerabil sansele de supravietuire. Sansele de supravietuire in cazul cancerului de stomac sau a celui esofagian cresc considerabil daca afectiunile sunt diagnosticate la timp. Pentru acestea sunt necesare tot felul de investigatii la stomac, in primul rand. 

Acum, insa, cercetatorii  spera ca noul test de respiratie va contribui la identificarea timpurie a acestor boli, ceea ce ar spori eficacitatea tratamentelor si salvarea vietilor.

Potrivit The Telegraph, se spera ca acest test de respiratie sa ii ajute pe medici sa evite anumite investigatii neplacute, precum endoscopia, ce presupune inserarea pe gat, pana in stomac, a unui endoscop flexibil.

„In acest moment, singurul mod in care poate fi diagnosticat cancerul esofagian si/sau gastric este prin endoscopie. Aceasta metoda este scumpa, invaziva si prezinta unele riscuri de complicatii. Un test de respiratie poate fi folosit ca examinare non-invaziva, in prima faza, pentru reducerea numarului inutil de endoscopii. Pe termen lung, acest lucru poate presupune diagnosticarea si tratarea de timpuriu si mai multe sanse de supravietuire”, a declarat dr. Sheraz Markar, unul dintre cercetatorii care au lucrat la dezvoltarea acestui test, citat de The Telegraph.

Acest test de respiratie poate sa masoare parametri a cinci substante din fiecare respiratie si poate releva daca cineva are cancer sau o leziune gastrica mai putin grava.

Pe parcursul acestei cercetarii, s-au colectat date  legate de respiratie de la 335 de pacienti de la trei spitale din Londra.  163 au fost  diagnosticati cu cancer esofagian sau de stomac, iar 172 fara probleme de sanatate.
Cele cinci substante ale caror niveluri au fost masurate in fiecare respiratie au fost acizii butiric, pentanoic si hexanoic, alaturi de butanal si decanal, scrie si The Mirror.

Astfel, rezultatele studiului, prezentate si la Congresul European de Cancer din Amsterdam, au demonstrat ca testul a avut rezultate pozitive la identificarea acelor pacienti care aveau cancer si ca nu s-au inregistrat diagnostice false.

Etichete: cancer stomac sanse de supravietuire, investigatii stomac

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.