S-a marit plafonul veniturilor pentru pensionarii care beneficiaza de compensare 90%

Plafonul veniturilor pensionarilor care beneficiaza de compensare 90% nu este influentat de ajutorul financiar acordat in ianuarie, anunta CNAS.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala pana la 1.429 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, beneficiaza de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsa in Lista de medicamente compensate si gratuite aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 720/2008, a caror valoare la nivelul pretului de referinta/prescriptie este de pana la 330 lei/luna.

Finantarea se asigura in proportie de 50% din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sanatatii.
Aceasta decizie face obiectul Hotararii de Guvern nr.1289/2021, care a fost aprobata de executiv in cadrul sedintei din data de 28 decembrie 2021, in scopul cresterii accesului la medicamentele acordate in ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici.

“Cresterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/luna inclusiv tine cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie incepand cu data de 1 ianuarie 2022, precum si de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificarile ulterioare, astfel incat sa nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%.”, precizeza CNAS intr-un comunicat de presa.

Totodata, prin OUG nr. 132/2021 s-a reglementat acordarea, in luna ianuarie a anului 2022, a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii si beneficiarilor de drepturi prevazute de legi cu caracter special, ale caror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei (art. 1), respectiv au valori cuprinse intre 1.001 – 1.600 lei inclusiv (art. 2).

Ajutorul financiar acordat pensionarilor in luna ianuarie 2022, potrivit OUG nr. 132/2021, nu reprezinta venit din pensie sau din indemnizatie sociala, acesta suportandu-se de la bugetul de stat, astfel ca nu va fi luat in calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/luna inclusiv pana la care pot fi eliberate prescriptii medicale in cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%.

“La solicitarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, casele de asigurari din subordine vor informa toti furnizorii cu care se afla in contract si care elibereaza prescriptii medicale in conformitate cu prevederile Contractului-cadru (HG nr.186/2021) despre modul de aplicare a prevederilor legale.”, se mai arata in informarea CNAS.

Etichete: compensare medicamente, plafon venituri compensare medicamente, prescriptii medicamente

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.