S-a lansat Platforma “Pacientul roman, pacient european”

4 pasi simpli de urmat pentru a fi fericitPlatforma “Pacientul roman, pacient european” a fost lansata vineri, 22 noiembrie 2013, de catre cele mai importante asociatii ale pacientilor din Romania, reunite in cadrul Forumului Aliantei Pacientilor Cronici.

Platforma “Pacientul roman, pacientul european” in directia Uniunii Europene

Un obiectiv central al platformei “Pacientul roman, pacientul european” este acela de a sustine drepturile pacientilor romani, in vederea eliminarii discriminarii si pentru o egalitate de sanse intre pacienti.

“Platforma lansata astazi este un strigat disperat de durere al pacientilor din Romania catre autoritatile din Uniunea Europeana. Ne dorim sa ne fie respectate drepturile. Statul roman are obligatia de a finanta sistemul de sanatate cu minimum 6% din PIB, pentru a elimina discriminarea si pentru a asigura egalitatea de sanse intre pacientii comunitari, conform Directivelor Uniunii Europene”, a precizat Cezar Irimia, presedintele APCR.

Platforma ar urma sa fie transmisa catre toate institutiile UE implicate in ingrijirea sanatatii.

Relatia dintre pacient si medic trebuie reconstruita

Conform declaratiilor lui Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, este nevoie de o reconstructie a relatiei dintre pacientul roman si medic ca urmare a lipsurilor din sistemul medical.

Nevoia unei comunicari mai eficiente intre medic si pacient vine si in urma statisticilor care indica in Romania una dintre cele mai mari rate ale mortalitatii infantile in UE – 9,8 la 1000 nascuti vii fata de 4,2 din UE.

In acelasi timp, speranta de viata la nastere este una dintre cele mai mici din UE, 77,4 ani la femei, respective 69, 8 la barbati.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.