Romanii sufera de depresie si tulburari psihosomatice, dar putini se trateaza la specialisti

depresiaCel mai recent studiu realizat de de Institutul de Management si Statistica Medicala arata ca mai putin  de jumatate dintr-un esantion de 2000 de persoane intervievate, au solicitat ajutor pentru tratarea depresiei, spre exemplu. 

Asta desi, in ultimii ani s-a constat ca tulburile de care sufera cel mai des romanii sunt depresia, anxietatea si cele de natura psihosomatica.

„Exista o adresabilitate scazuta a pacientilor nostri catre serviciile existente si vin, de exemplu, in primul an de la depresie. S-a constatat pe un lot destul de semnificativ, de 2.000 de persoane intervievate — cam intre 10 si 40, deci, mai putin de jumatate solicita ajutorul medical. Principala concluzie a acestor studii este ca exista nevoia de educatie a populatiei, a incerca sa o iei mai din timp, sa educi tinerii, sa te duci la locul de munca, sa te duci in scoli. Consumul de substante psihoactive mai ales la cei tineri poate sa favorizeze si sa precipite instalarea unor tulburari de genul acesta”, a spus dr. Maria Ladea, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”.

Romania, tara cu prea putini psihiatrii

Specialistii atrag atentia asupra deficitului de medici psihiatri, dar si asupra repartizarii acestora in teritoriu.

Ultimele date facute publice aratau  ca avem aproape 1.300 de medici specialisti, asta pe cand  in tari ca Elvetia Marea Britanie sau Franta  sunt si cate 8.000 de psihiatri.

In privinta repartizarii medicilor in teritoriu, dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu  spune, conform Agerepres, ca exista judete care au sub cinci medici psihiatri, si anume, Salaj, Tulcea, Covasna, Caras-Severin si Ialomita, in timp ce in Capitala sunt peste 400.

In aceasta situatie sunt necesare servicii de asistenta comunitara, departamente de psihiatrie de legatura in spitalele generale si marile clinici universitare, servicii de psihogeriatrie, de psihiatrie forensica si centre de criza.

Din pacate, insa, in tara noastra nu exista centre de criza, in timp ce doar prevalenta depresiei in Romania este de 12-20% si nu toti pacientii au acces la tratament de specialitate.

„25-28% este frecventa tulburarilor anxioase in Romania, pacientii cu aceste afectiuni de multe ori nu au unde sa se adreseze si iau cu asalt camerele de garda ale spitalelor. Nu exista in Romania centre de criza”, a precizat tot Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, citata de Agepres.

Marti, 7 octombrie, la Bucuresti a debutat Congresului National de Psihiatrie cu tema „Starea actuala a sanatatii mintale din Romania in context european”.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.