Romanii se pot inscrie online in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice


Orice persoana sanatoasa, cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, se poate inscrie online, de luni, in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

„In 2018, peste 7.000 de romani s-au inscris in acest registru. De la infiintare, in aprilie 2013, 187 au fost transplantati cu celule stem de la donatori neinruditi. In prezent, in Romania, sunt 43 de pacienti pe listele de asteptare. Avem 57.000 de donatori inscrisi la registru. (…) Poate cifrele sunt mici, insa fiecare din acesti 43 de pacienti are o poveste de viata. (…) As vrea sa fac un apel: doneaza pentru o sansa la viata! (…) Din pacate, sunt multi pacienti pentru care transplantul de celule stem este ultima sansa”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa, in contextul lansarii campaniei de inscriere online in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Ea a spus ca din cele 187 de transplanturi de celule stem cu donatori neinruditi doar sapte persoane si-au gasit compatibilitati in Romania, relateaza Agerpres.

Potrivit specialistilor, pentru unul din doi romani a carui viata depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit nu exista in registrele internationale donator compatibil. Cresterea numarului donatorilor inscrisi in Registrul din Romania va mari sansa de a salva mai multi pacienti care sufera de cancer de sange sau de alte boli hematologice grave.

„Obiectivul nostru este de a ajunge la 100.000 de voluntari inscrisi, crescand astfel la 75% sansele celor care au nevoie de un donator compatibil”, a afirmat dr. Aurora Dragomiristeanu, director general al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, confom sursei mentionate.

Conform statisticilor, mai putin de 30% dintre pacienti au un donator compatibil in familie, pentru restul de 70% singura sansa la viata fiind gasirea unui donator compatibil neinrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.