Romanii asigurati au dreptul consultatia preventiva gratuita la medicul de familie

poza consult medical de specialitatePacientii sunt sfatuiti sa ceara medicului de familie sa ii programeze la consultatia preventiva gratuita. Recomandarea ii vizeaza pe toti romanii care isi platesc asigurarile de sanatate si  careau dreptul la un consult si analize uzuale.

La 6 luni de la intrarea in vigoare a noului pachet de sanatate, care pune accent pe preventie, peste 750 de mii de pacienti au fost la medicii lor de familie.

Peste 4 la suta din totalul celor 17 milioane de asigurati au fost la medicul de familie pentru consultatia preventive, un examen medical programat in luna de nastere, care presupune un consult, dar si un set de intrebari standard formulate de doctor.

Raspunsurile ii ajuta pe specialisti sa-si dea seama daca pacientii verificati au vreo suferinta si trebuie sa mearga mai departe pentru analize specifice.

Consultatia preventiva de evaluare se realizeaza o data la trei ani pentru asiguratii cu varste cuprinse intre 18 si 39 de ani si anual pentru asiguratii care au trecut de 40 de ani.

Cei depistati cu risc inalt de boala vor veni la control anual. In schimb, pentru copii examinarile sunt diferite pe grupa de varsta

„Ar trebui amendat cel care nu vine, constrans cumva, sa achite consultatia, daca el vine dupa 5 ani de dislipidemie si are trigliceridele 700”, explica Violeta Bucica, medic de familie, conform stirileprotv.ro.

Potrivit datelor de la CNAS, de acest consult preventiv au beneficiat, in toata tara, 470 de mii de copii si aproximativ 290 de mii de adulti.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.