Romania se situeaza pe ultimul loc in UE la alaptarea copiilor pana la 6 luni

vaccinare-hepatita-bDoar 13% dintre nou-nascutii romani sunt hraniti exclusiv prin alaptare, evidenteaza un nou studiu prezentat la conferinta “Alaptarea in contextul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”. Cifra situeaza Romania pe ultimul loc in UE in privinta ratei alaptarii nou-nascutilor. Mai mult, durata ratei alaptarii este in scadere fata de 2004, ajungand la doar 2,43 luni.

Inceperea alaptarii in prima jumatate de ora de la nastere se face la doar 8,3 % dintre copii

Studiul a fost realizat pe 2.000 de nou-nascuti, 1.000 de mame și 1.500 de femei insarcinate. Datele au fost colectate in 2010 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

Potrivit studiului, rata atat de scazuta a initierii alaptarii in prima jumatate de ora dupa nastere este cauzata de nasterea prin cezariana.
In Romania, 35% dintre femei au nascut prin cezariana in 2010.

Doar 30% dintre nou-nascuti sunt hraniti exclusiv prin alaptare in prima luna de viata

Chiar daca beneficiile alaptarii sunt multiple atat pentru mama cat si pentru copil, foarte putini copii sunt alaptati exclusiv in primele luni de viata.

Conform studiului, in prima luna de viata, 30% dintre copii erau alaptati exclusiv, procentul crescand pentru primele trei luni de viata, respectiv 50%, si scazand pentru primele patru luni la 40%.

Mamele trebuie informate despre beneficiile alaptarii

Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania, atrage atentia ca este nevoie de o mai buna informare a femeilor despre beneficiile alaptarii.

Informarea si constientizarea de catre femei a importantei alaptarii poate imbunatati considerabil sanatatea nou-nascutilor.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.