In Romania s-au inregistrat alte 478 de cazuri noi de infectari cu HIV/SIDA in 2017

In Romania, in primul semestru al acestui an, au fost depistate 478 de cazuri noi de infectari cu HIV/SIDA, iar 121 de persoane infectate au decedat in 2017, potrivit datelor prezentate miercuri de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Grasu.

„In primul semestru din anul 2017 in Romania au fost 478 de cazuri noi, iar in perioada de la inceputul acestui an pana la sfarsitul lunii septembrie s-au inregistrat 121 de decese. Este o situatie de care trebuie sa tinem cont si de care Ministerul Sanatatii tine cont”, a afirmat Cristian Grasu, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca, in ceea ce priveste indicatorii inregistrati in cadrul Programului national de lupta HIV/SIDA, costurile medii pe bolnav tratat, pe an, se situeaza la circa 26.614 lei, iar numarul pacientilor care au beneficiat de tratament post-expunere a fost de 680, ceea ce a presupus o corectare a bugetului.

Managerul Institutului National de Boli Infectioase, Adrian Streinu Cercel, a aratat ca Romania este singura tara europeana in care se fac rapoarte de mai multe ori pe an, in urma programelor de screening la nivel national.

„Sunt 18 sisteme de verificare de screening la nivel national, an de an, zi de zi. La cifra de 20 de milioane de locuitori pe care o are inregistrata Romania, vedeti cam care este procentul: HIV – 0,07%, incidenta anuala 0,002%. Asta este rezultatul programului national de lupta anti-SIDA. B-ul (hepatita B – n.r.), odata cu introducerea vaccinarii in 1996, a ajuns de la 13 undeva la 5%, practic avem o prabusire de 21 de ori a acestei incidente numai datorita introducerii vaccinarii la nou-nascut. Iar virusul hepatitei C este cu o rata relativ mica, de 1,9% spre 2 – 3%”, a declarat Adrian Streinu Cercel, conform sursei mentionate.

Potrivit datelor prezentate la dezbatere, printre metodele cele mai raspandite de transmitere HIV se numara relatiile sexuale intre femei si barbati (64%), intre barbati si barbati (20%) si consumarea drogurilor pe cale intravenoasa (13%).

Dintre cele 14.831 de persoane cu HIV/SIDA care traiesc in Romania, 76% sunt barbati si 24% femei.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.