Romania, pe ultimul loc in UE privind accesul pacientilor la tratamente noi

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) sustine ca tara noastra este pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste accesul pacientilor la tratamente inovatoare, relateaza Agerpres.

Potrivit asociatiei s-au facut pasi importanti in actualizarea listei de medicamente compensate, dar tot departe suntem de standardele europene.

Timpul mediu pana la accesul unui nou medicament pe piata din Romania in sistem de compensare, de la aprobarea Agentiei Europene a Medicamentului, este de aproximativ 43 de luni, in timp ce alti europeni au acces imediat sau in cateva luni’.

„In urma publicarii raportului IQVIA ‘Evaluarea inovatiilor terapeutice centrate pe pacient’, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) se alatura eforturilor Federatiei Europene a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) si face un apel pentru includerea experientei si preferintelor pacientului in evaluarea Tehnologiilor Medicale, procesul care sta la baza deciziei de acces pentru noi medicamente si in deciziile de stabilire a preturilor si de rambursare”, scrie intr-un comunicat transmis de producatorilor internationali de medicamente

Potrivit sursei citate, inovatiile terapeutice centrate pe pacient pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii acestuia, imbunatatesc aderenta si, ca urmare, imbunatatesc rezultatele, iar pentru buget aduc economii datorita unui rezultat clinic mai bun, a unei monitorizari simplificate si a competitiei de pret.

Raportul IQVIA ‘Evaluarea inovatiilor terapeutice centrate pe pacient’ a fost realizat prin analizarea medicamentelor noi lansate intre 2011 si 2018, in opt tari europene – Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Olanda si Polonia, in arii terapeutice precum HIV, diabet, neurologie, oncologie, scleroza multipla, boli respiratorii.

Etichete: tratamente noi, medicamente inovative, terapii noi, lista medicamente compensate, acces tratament, pacienti romania, arpim

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2023 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.