Romania, o tara unde mortalitate infantila este la cote alarmante


In Uniunea Europeana, Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor, cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantila, de 7,3 la 1000 de nou-nascuti vii in 2016, dubla fata de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie.

Anca Rusen

Mai mult, mortalitatea perinatala ajunge la 90% daca un prematur precoce nu se naste in spitalul adecvat echipat. In Romania, este cazul unuia din 10 copii, dar el va supravietui numai daca are norocul de a fi tratat intr-una dintre cele 23 de maternitatile de nivel III de terapie intensiva nou-nascuti din tara, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Salvati Copii.

In acest context, profesorul Jacky Nizard de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, venit in Romnia pentru a sustine un workshop legate de “Hemoragiile in post-partum” a subliniat importanta reorganizarii si dotarii maternitatilor, pentru salvarea mamelor si a nou-nascutilor.

”Lucrez de trei ani deja cu colegi romani si cu totii ne dorim ca, prin imbunatatirea conditiilor din maternitati, mama si nou-nascutul sa fie bine. Cu ajutor dat de Salvati Copiii Romania, suntem deja pe drumul cel bun. Sunt fericit si mandru ca fac parte din echipa care lupta pentru cauza mamelor si copiilor nascuti prematur”, a declarat prof. dr. Jacky Nizard, profesor de obstetrica la Spitalul Pitié-Salpêtrière Paris, unul din cele mai importante centre din Europa, unde sunt supravegheate sarcinile complicate cu patologie materna severa.

Acesta a venit in Romania, unde a sustinut sapte workshop-uri organizate, cu ajutorul celor de la Salvati Copiii, la care au participat peste 540 de medici obstetricieni, moase si neonatologi veniti din 15 maternitati din intreaga tara.

Mortalitatea infantila, a carei incidenta este sensibil mai mare in Romania fata de media europeana, este strans legata de sanatatea materna si de prematuritate. Copiii prematuri au mai mari sanse de supravietuire acum, la 28 de ani dupa caderea comunismului, dar depind de ingrijirile pe care le primesc inainte de a se naste si in primele ore de viata.

”Optiunile terapeutice ale salvarii unui copil nascut prematur sunt astazi dependente de gradul de pregatire a unei maternitati, sa se intervina rapid si adecvat pentru aducerea pe lume a prematurilor si apoi mentinerea lor in viata”, a mai spus prof. Dr. Jacky Nizard.

Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem de prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor, dupa cum arata raportul WHO Born too soon.

De asemenea, si Gabriela Alexandrescu, presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a reluat apelul adresat autoritatile din Romania. Mai exact, acestea trebuie sa-si asume corectarea decalajului prin politici publice dedicate maternitatilor, deoarece viata copiilor nascuti prematur depinde de calitatea actului medical, care, la randul lui, depinde de dotarea corespunzatoare a maternitatilor.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.