Romania nu are, in acest moment, un registru al pacientilor bolnavi de cancer

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca nu exista un registru al pacientilor bolnavi de cancer, insa exista o evidenta a acestora. Ea a anuntat ca va fi deschis oficial primul centru finantat cu bani de la Banca Mondiala pentru bolnavii de cancer.

„Intr-adevar, nu exista in acest moment un registru al pacientilor bolnavi de cancer. Ministerul Sanatatii a depus anul trecut o cerere de finantare pentru a accesa bani europeni pentru a crea 108 noi registre de boala. Dar exista Programul National de Oncologie prin care orice bolnav care este depistat si are acces la tratament este inregistrat. Prin urmare, avem o evidenta a acestora”, a declarat Sorina Pintea intr-o interventie telefonica la Digi Tv, citata si de Agerpres.

Demnitarul a mai precizat ca a fost reluat programul Bancii Mondiale in privinta echipamentelor de radioterapie si ca cel mai avansat este programul de screening pentru cancerul de col uterin, in valoare de 5 milioane de euro, in cadrul caruia s-au achizitionat deja echipamentele necesare in opt unitati din centrele universitare.

Conform surselor mentionate, ea a mentionat ca este nevoie si de informare, respectiv ca „medicul curant este dator sa informeze pacientul asupra tuturor posibilitatilor de tratament, cat si asupra posibilitatilor de a-l face in Romania sau in alta tara”.

Etichete: bolnavi de cancer, evidenta pacienti cancer, programul national de oncologie, radioterapie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.