Romania are nevoie de un plan national de control al cancerului pulmonar

Romania are nevoie de un plan national de control al cancerului pulmonar ca element de baza intr-o abordare integrata, intersectoriala la nivelul politicilor publice, care sa creasca rata de supravietuire si calitatea vietii pacientilor, sustin Centrul pentru Inovatie in Medicina (InoMed) si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

„Studiul The Economist Intelligence Unit ‘Breathing in a new era: o analiza comparativa a politicilor in domeniul cancerului pulmonar in Europa’ este foarte relevant, pentru ca realizeaza un diagnostic de precizie al politicilor in materie de cancer pulmonar de la politici antifumat, posibilitatea screeningului, evidentiaza nevoia de a schimba modalitatea de a realiza diagnosticul de precizie bazat pe biomarkeri si face recomandari in privinta tratamentului, paliatiei si a suportului psihologic pentru pacienti. (…) Romania este una dintre putinele tari, daca nu singura, care nu are un registru national pentru pacientii cu cancer si implicit cu cancer pulmonar. (…) Cred ca este nevoie de un plan national pentru controlul cancerului pulmonar, pentru ca vorbim despre boala care este numarul unu intre cancerele care duc la deces la barbati, este in top si la femei”, a declarat Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina, potrivit Agerpres.

La randul sau, Cezar Irimia, presedintele FABC, a precizat ca este nevoie de un plan de actiuni concrete pentru controlul cancerul pulmonar, afectiunea cu cea mai ridicata rata de mortalitate prin cancer, in special in Romania, care are ‘cea mai scazuta’ rata de supravietuire – cinci ani.

„Studiul reconfirma necesitatea implementarii masurilor expuse de FABC in Manifestul pentru Prioritizarea Cancerului Pulmonar, obiectivul fiind dublarea supravietuirii pana in 2025. Si arata, pas cu pas, ce trebuie facut pentru a ne atinge obiectivul. Totodata, subliniaza contributia pe care asociatiile de pacienti o pot avea in elaborarea politicilor de sanatate”, a declarat Cezar Irimia, citat de Agerpres.

Cercetarea a analizat politicile si programele pe aceasta tema in 11 tari europene si a identificat nevoia de politici integrate pentru a imbunatati nivelul de prioritizare privind cancerul pulmonar: educatie pentru sanatate, preventie, screening, diagnostic, tratament si ingrijire.

Potrivit unui comunicat de presa al MSD Romania si InoMed, dintre tarile analizate, Romania este singura care nu are un plan national functional de cancer.

Etichete: cancer pulmonar, tratament cancer plamani, diagnostic cancer pulmonar

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.