Riscurile fumatului in cazul adolescentilor

Consumul de nicotina in perioada adolescentei are consecinte negative semnificative mai ales din perspectiva cognitiva si comportamentala.

Adolescenta este o perioada-cheie pentru dezvoltarea creierului, iar nicotina afecteaza major circuitele cerebrale responsabile de invatare si de controlul atentiei, si creste susceptibilitatea pentru comportamente adictive, transmite Ministerul Sanatatii.

Inhalata, nicotina induce dependenta indiferent de produsul care o furnizeaza (tigara clasica, electronica sau incalzita), astfel ca adolescentii care inhaleaza azi nicotina, fie si ocazional, au un risc considerabil crescut sa devina adulti care consuma zilnic tutun.

Ministerul Sanatatii sustine demersurile OMS de a contribui la crearea unei generatii fara tutun si fara fumat pasiv.
Fumatul este scump, iar fumatorii platesc nu doar bani, ci si prin imagine alterata, sanatate afectata si deces prematur.

Fumatul scade imunitatea organismului, fapt cu atat mai important in contextul actualei pandemii provocate de virusul SARS COV2.

Nici fumatul, nici nicotina inhalata nu au rol protector fata de infectarea cu acest virus; din contra, mucoasa respiratorie este fragilizata iar plamanul deja afectat.

Ministerul Sanatatii face un apel sa fie constientizat pericolul reprezentat de tigara si recomanda renuntarea la consumul de tutun.

In Romania, ultimele studii realizate de Institutul National de Sanatate Publica in colaborare cu OMS si CDC Atlanta in perioada 2004 – 2018 arata o evolutie importanta a fenomenului fumatului in randul copiilor, adolescentilor si tinerilor:

La nivel global, produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni in fiecare an, iar peste 1 milion dintre acestia mor din cauza expunerii la fumat pasiv. Regiunea Europeana a OMS inregistreaza una dintre cele mai mari prevalente ale consumului de tutun din lume, generand o povara masiva pentru sanatate si economie, precum si inegalitati enorme in ceea ce priveste sanatatea

Etichete: riscuri fumat, riscuri sanatate fumat adolescenti, efecte niciotina

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.