Riscul cancerului la san creste prin acest obicei

poza interdictie publicitate fumatFumatul creste riscul cancerului la san cu o cincime in cazul femeilor in varsta, conform unui nou studiu publicat in “British Journal of Cancer”.

Fumatul din adolescenta creste si mai mult riscul cancerului la san

In cadrul studiului citat de nursingtimes.net au fost implicati peste 186.000 de participanti, femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 71 de ani. Cercetatorii precizeaza ca persoanele care fumau erau cu 19% mai mult predispuse sa dezvolte cancer la san fata de femeile care nu au fumat niciodata.

In cazul femeilor care fumasera in trecut, dar renuntasera la acest obicei, riscul de a dezvolta cancer la san era de 7%.
In acelasi timp, cercetatorii de la American Cancer Society au precizat ca persoanele care fumeaza aveau un risc de 24% mai mare de a se imbolnavi de cancer la san.

Conform specialistilor, riscul e si mai mare in cazul persoanelor care au inceput sa fumeze foarte devreme, inainte de prima menstruatie sau inainte de a avea primul copil.

Alti factori care cresc riscul cancerului la san

Alaturi de fumat, exista o serie  intreaga de factori de risc in cancerul la san.

O parte dintre acestia este relationata cu un stil de viata dezechilibrat si cu o dieta nesanatoasa.

Lipsa completa a exercitiilor fizice, consumul excesiv de alcool sau obezitatea se numara intre factorii de risc in cancerul la san in cazul femeilor aflate in perioada post-menopauza.

Fumatul este un factor de risc nu doar in cazul cancerului la san, ci si in bolile respiratorii, cancerului de plamani.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.