Rezistenta la antibiotice, o problema majora de sanatate publica

Romania ramane pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul total de antibiotice si consumul de antibiotice fara prescriptie, transmite Societatea Romana de Microbiologie intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, Romania se mentine pe un loc fruntas in ceea ce priveste consumul de antibiotice, ocupand locul al 5-lea, cu o usoara crestere de 3% a consumului.

In ceea ce priveste proportia antibioticelor obtinute fara prescriptie medicala (15%), Romania se mentine pe locul al 2-lea. Potrivit specialistilor este ingrijoratoare scaderea proportiei adultilor care s-au informat referitor la utilizarea corecta a antibioticelor, doar 14% fata de 33% media UE.

De asemene,a sunt in continuare probleme privind structura consumului de antibiotice, deoarece anumite clase de antibiotice (fluorochinolone, cefalosporine, carbapeneme) care favorizeaza emergenta multirezistentei bacteriilor si a infectiilor cu Clostridioides difficile sunt utilizate in exces.

In ceea ce priveste rezistenta bacteriilor implicate in producerea infectiilor invazive si care sunt raportate anual catre ECDC, se constata in general reduceri nesemnificative ale nivelurilor de rezistenta sau usoare cresteri, ceea ce nu modifica situatia din anul precedent.

Bacterii implicate adesea in producerea infectiilor asociate asistentei medicale (Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumanii, Pseudomonas aeruginosa), raman cu nivele foarte ridicate de rezistenta ceea ce ne plaseaza in continuare pe primele locuri din UE, alaturi de alte tari din sudul continentului, in care se remarca de asemenea consumuri mari de antibiotice (Grecia, Italia, Cipru).

Evolutia favorabila de scadere a nivelurilor de rezistenta se inregistreaza in schimb la Escherichia coli si Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA), care sunt adesea implicati in producerea infectiilor comunitare.

„Cresterea nivelului de rezistenta a bacteriilor la antibiotice este in mod clar legat de utilizarea excesiva sau incorecta a acestui tip de medicamente. Avem datoria sa imbunatatim pregatirea profesionistilor din sistemul medical si sa educam publicul larg privind utilizarea prudenta a antibioticelor. Romania a avut in ultimii ani o tendinta favorabila de reducere a consumului de antibiotice, dar care acum s-a estompat. Este timpul pentru adoptarea Planului National de Actiune in domeniul rezistentei la antimicrobiene si implementarea lui rapida pentru ca efectele favorabile asupra sanatatii publice sa fie evidentiate prin reducerea consumului si a rezistentei la antibiotice”, a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila – Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, potrivit comunicatului citat.

Saptamana Mondiala a Constientizarii asupra Antibioticelor

In perioada 18-24 noiembrie 2019 este marcata Saptamana Mondiala a Constientizarii asupra Antibioticelor, o actiune desfasurata la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mesajul OMS pentru 2019 se refera la abordarea „One Health” care integreaza programele si activitatile din domeniul sanatatii umane, veterinare si de mediu care sa reduca si sa previna raspandirea rezistentei la antibiotice si care afecteaza activitatile umane la nivel global.

„Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) prin Biroul Regional pentru Europa felicita Romania pentru efortul pe care il desfasoara in lupta impotriva rezistenta la antibiotice si pentru concentrarea pe abordarea OMS – One Health. Cu toate acestea, mai sunt inca multe lucruri de facut in ceea ce priveste, de exemplu, supravegherea sau prevenirea si controlul infectiilor”, a declarat Dr. Karin Waefler – Biroul Regional OMS pentru Europa.

Principalele mesaje ale OMS sunt:

– Ce inseamna conceptul One Health? Cand medicii din sectorul uman si cel veterinar lucreaza impreuna pentru a opri utilizarea incorecta a antibioticelor la oameni, la animale si raspandirea lor in mediu, precum si pentru limitarea raspandirii bacteriilor multirezistente.

– Unele antibiotice utilizate la tratarea infectiilor la animale sunt aceleasi folosite si pentru oameni.

– 60% din bolile umane sunt produse de microorganisme prezente si la animale.

– Sanatatea umana, animala si a mediului inseamna sanatate pentru toti.

– Daca ai o raceala sau gripa, stai izolat acasa, trateaza-te si odihneste-te!

– Antibioticele nu au niciun efect in cazul infectiilor virale cum sunt racelile banale sau cum este gripa.

– Intreaba medicul tau de familie cand vrei sa folosesti antibiotice!

Etichete: consum de antibiotice, rezistenta la antibiotice, consum antibiotice, reteta antibiotic, riscuri sanatate antibiotice, bacterii rezistente

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.