Reprezentantii bolnavilor de cancer solicita un Plan national de oncologie

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) sustine ca este nevoie de un Plan national de oncologie care ar trebui sa contina si un Registru national de cancer.

„De fiecare data am cerut un Plan national de oncologie si am zis noi ca este un instrument vital in controlul si combatarea cancerului in Romania. Noi intelegem prin acest plan unite la un loc toate segmentele esentiale privind cancerul, adica de screening, depistare precoce, investigatii, acces la investigatii, bani pentru investigatii, acces la tratamente tintite, chirurgie oncologica, radioterapie si aici suntem deficitari. In Romania doar 30% din necesar este satisfacut, nu avem aparatura necesara care sa acopere nevoia privind aceasta terapie. Nu va mai spun de sincopele in aprovizionarea cu medicamentele pacientilor care sunt in tratament si care le pune in pericol viata. (…) Acest plan national ar trebui sa contina si un Registru national de cancer care ar monitoriza efectele tratamentelor prescrise pacientilor, ar monitoriza banii alocati acestor tratamente si nu ar mai fi scurgerile de care se vorbeste in sanatate”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC, citat de Agerpres.

Diana Paun , consilierul de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale spune ca in anul 2016 a fost lansat un Plan national de control al cancerului, insa acesta nu a fost implementat. Tot ea a mai precizat ca orientarea catre preventie si screening sunt esentiale.

De asemenea, Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic Bucuresti, spune ca medicii romani sunt foarte buni, insa, din pacate, pacientii ajung la acestia in stadii avansate ale bolii.

Potrivit sursei citate, si Laszlo Attila, presedintele Comisiei de Sanatate din Senat a declarat ca foarte multe imbolnaviri de cancer ar putea fi evitate daca ar fi existat un program coerent de screening si ‘acces universal’ la tratamente oncologice.

La data de 4 februarie se marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului militandu-se pentru accesul egal al tuturor pacientilor la cele mai noi terapii impotriva acestei boli.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • cristea ana maria spune:

    Metastaza osoasa poate fi tratata imunologic? Cum poate fi depistata in mod precis? Precizez ca posibila metastaza este urmare a unui cancer de colon operat in 2014 si al unei metastaze de ficat singulare operata in 2016. Ce alte tratament exista si unde si daca trebuie sa platesc sau nu

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.