Remedii naturiste pentru menopauza

campanie-de-informare-in-psoriazisMenopauza reprezinta o perioada din viata femeii care incepe odata cu ultima menstruatie. Ea este caracterizata de carenta definitiva si permanenta a secretiei de hormoni feminini (hormonii estrogeni).

Menopauza poate sa inceapa intre 40 si 60 de ani cu o medie cuprinsa intre  47-48 de ani.

Semne si simptome

1.Tulburari vasomotorii, adica bufeuri de caldura,transpiratii,palpitatii.

2.Tulburari atrofice,care constau in uscaciunea pielii,vergeturi,uscaciunea vaginului, dureri in timpul contactului sexual,cunoscuta sub denumirea de dispaneurie.

3.Manifestari endocrine,precum, hipotiridismul, hirsutismul (cresterea parului care in mod normal creste la barbati, ca de exemplu pe fata),scaderea libidoului.

4.Manifestari neuropsihice,precum oboseala,iritabilitate,cefalee,insomnie,ameteli.

5.Manifestari metabolice,ca de exemplu cresterea in greutate.

Toate acestea nu trebuie sa va sperie, deoarece reprezinta o etapa fiziologica din viata oricarei femei si exista tratament pentru ele, atat medicamente conventionale si remedii naturiste.

Bineinteles ca simptomatologia difera de la femeie la femeie,unele o au mai accentuata iar altele pot sa aiba simptome minore, cum ar fi o usoara iritabilitabilitate.

Chiar daca multe dintre dumneavoastra sunteti adeptele medicinei alopate,puteti incerca si remedii naturiste.

1.Fasolea – Banala leguma pe care toti o consumam in cantitate destul de mare este plina de fitoestrogeni(estrogenii din plante).

Pe langa faptul ca actioneaza asemenea hormonilor hormonilor feminini la femeile a caror productie hormonala a scazut,fitoestrogenii par a reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer influentate de estrogeni,precum cancerul mamar.

2.Soia – Se gaseste din abundenta pe piata si e consumata in general de vegetarieni.De asemenea,consumul de soia reduce incidentul cancerului de san.

Fitoestrogenii sunt mai slabi decat proprii proprii estrogeni ai organismului.La femeile aflate in premenopauza, fitoestrogenii intra in competitie cu estrogenii femeilor,mai puternic,reducand efectele totale ale acestora.

Dar,  la menopauza cand secretia de estrogeni scade, fitoestrogenii suplimenteaza acest hormon.

Studiile arata ca daca mancati mai multa soia aveti mai putine bufeuri si aveti mai multe celule in mucoasa vaginala(adica ajuta la regenerarea vaginului.).

3.Trifoiul rosu- Aceasta planta contine de asemenea hormoni feminini.

Intr-un studiu, femeile aflate la menopauza,incercati un regim din trifoi,soia si seminte de in timp de doua saptamani si veti avea la sfarsitul regimului niveluri mai mari de hormoni estrogeni.

In cazul in care abandonati acest amestec de  plante,acesti hormoni scad.

Din trifoi rosu se poate face un ceai foarte placut la gust si puteti bea 2-3 cani pe zi.

Alte plante care contin fitoestrogeni care diminueaza simptomele cele mai suparatoare ,cum ar fi bufeurile, iritabilitatea si insomnia, sunt:

-Lucerna-din frunzele ei se obtine un ceai placut;consumul unei cesti din frunza de lucerna este de ajuns.Nu se va consuma de persoanele care au lupus.

-Angelica-cunoscuta ca tonica pentru femei

-Capsunile-contin bor ; alte plante care contin bor sunt piersicile, varza, rosia, papadia, merele, sparanghelul, smochinele, semintele de mac,brocolii, ciresele, sfecla, caisele, coacazele, patrunjelul, mararul si semintele de chimion.
-telina;
-curmalele,
-socul,
-pasiflora,
-rodiile.

Eu,una, nu v-as recomanda medicamentele conventionale deoarece au multe efecte secundare. Dar aceasta ramane la latitudinea medicului curant si a dumneavoatra. Plantele descrise, insa ajuta foarte mult la ameliorarea simptomatologiei si nu dau efecte secundare..

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • natalia spune:

    ce parere aveti despre extractul din mladite de zmeur? mi-a recomandat o prietena, dar as dori sa stiu daca a incercat cineva si daca pot afla mai multe.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.