Remedii naturiste pentru constipatie

fibre-naturaleConstipatia este o afectiune destul de frecventa. Daca aveti scaune prea tari, de volum mic, rare si efort excesiv la defecatie sau mai putin de doua scaune pe saptamana inseamna ca suferiti de constipatie.

Cauze ale constipatiei

Este bine sa cunoasteti cauza care sta la baza constipatiei sau macar sa o suspicionati ca sa-i spuneti medicului pentru ca acesta sa elaboreze un plan terapeutic.

Acestea sunt in ordinea frecventei:

-dieta saraca in fibre alimentare
-obiceiuri alimentare cu efect nociv asupra intestinului
-boli perianale-fisuri,abcese,hemoroizi
-leziuni tumorale la nivelul intestinului
-boli neurologice-paraplegie,boala Parkinson,scleroza multipla
-medicamente-diuretice,blocante ale canalelor de calciu,antiacide,suplimente de fier si calciu,AINS (antiinflamatoare nesteroidiene).

Cea mai frecventa cauza o reprezinta obiceiurile alimentare sau comportamentale.

Cei mai multi pacienti au simptome usoare care nu pot fi atribuite unor anomalii stucturale,tulburari de motilitate intestinala sau boli sistemice.

O examinare atenta a dietei va arata ca majoritatea pacientilor nu consuma o cantitate adecvata de fibre si lichide.

Daca va enumerati printre acestea trebuie sa faceti o ajustare a alimentatiei si anume sa ingerati aproximativ 10-12 grame de fibre pe zi, prin modificari ale dietei sau adaugarea de suplimente de fibre disponibile in comert, ori mai simplu, cu 1-2 linguri de tarate de grau presarate pe alimente.  Aceasta este adeseori singura masura pe care trebuie sa o luati fibrele ajutand la deplasarea alimentelor in intestine.

In timpul mesei va trebui sa ingerati unul sau doua pahare de lichid, preferabil apa plata.

De asemenea, nu trebuie sa amanati momentul defecatiei, care obisnuit apare dupa mese.

Remedii pentru constipatie 

Exista o serie de remedii care previn si trateaza constipatia:

Psyllium – Semintele acestei plante se inscriu in lista remediilor pentru constipatie. Acestea contin un fel de fibre care absorb lichid din intestine, ceea ce duce la umflarea lor,ajutand astfel la formarea scaunului,care apasa pe peretii colonului,declansand contractiile muscularepe care le percepem ca senzaria de defecatie. Este foarte important sa luati aceste seminte cu o cantitate suficienta de lichid, altfel ele vor obstructiona intestinul. Aceste seminte le gasiti si in comert sub forma de suplimente alimentare in multe produse. Daca suferiti de astm sau alte forme de alergii nu le consumati deoarece pot da reactii alergice grae. In cazul aparitiei alergiei se va renunta la administrarea lor.

Inul – Semintele de in, la fel, reprezinta un tratamentn naturst pentru constipatie foarte bun. Semintele de in au aceleasi proprietati ca si cele de psylium,cu exceptia faptului ca nu dau reactii alergice.

Aloe vera, crusinul si senna sunt plante cu puternic efect laxativ si, excelente remedii naturiste pentru constipatie. Utilizati aceste plante doar in cazul in care cele enumerate mai sus nu au avut efect.

Aceste remedii pentru constipatie pot dezvolta dependenta si de aceea nu trebuiesc administrate timp indelungat si continuu. Daca sunteti insarcinata nu le folositi. Crusinul si senna contin antrachinolone care va pot irita tractul digestiv,rezultatul fiind diaree cu sange si varsaturi. Deci fiti prudenti in utilizarea lor.

In cazul in care dieta si remediile naturiste pentru constipatie nu dau rezultate, poate fi vorba de o cauza mai grava ce sta la baza acestei probleme (de exemplu ocluzia intestinala ce reprezinta o urgenta medico-chirurgicala).

Megeti cat mai repede la medic, mai ales daca afectiunea este asociata si cu incetarea tranzitului pentru gaze (absenta flatulentei).

Aceste semne trebuie sa va ingrijoreze, daca nu ati avut scaun minim o saptamana, precum si lipsa tranzitului pentru gaze.

Este posibil sa fie o obstructie mecanica (data de fecalom ) la acel nivel si sa aveti nevoie chiar de interventie chirurgicala.

Etichete: constipatie, remedii naturiste pentru constipatie, tratament naturist pentru constipatie

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

 • Dorina spune:

  Sint paraplegica de 10 ani .
  O boala rara, neurologica , demielinizante.
  Problemele de constipatie le am de multi ani.
  Nu am reusit să rezolv cu nimic problema.
  Acum …..doar cu tuseu rectal!
  N-am sărutat să apelez la asta.
  Cred că nu voi mai mânca nimic , renunț la mâncare su la mâncare si apoi la toate.
  Este de nedescris cata suferință si umilință.
  Nu este usor pt bolnav.
  Voi , cu teoria , nu ajutati
  pacientul.

  Mai reflectati!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.