CNAS spune ca incepand cu luna februarie 2020, asigura tratamente fara interferon pentru un numar de 17.500 de pacienti adulti cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroza si ciroza compensate. In perioada februarie-iulie 2020, un numar de 4.158 de pacienti au accesat tratamente fara interferon.
“Incepand cu 1 iunie 2020, exista in derulare si un contract de tip cost-volum-rezultat (C-V-R), in cadrul caruia pot beneficia de tratament pacientii adulti, fara ciroza hepatica sau cu ciroza hepatica compensata, care in urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu actiune antivirala directa) nu au obtinut raspuns terapeutic. Contractul prevede tratamente pentru un numar de 300 de pacienti eligibili, iar pana la aceasta data au fost transmise de medicii curanti si confirmate in Platforma Informatica a Asigurarilor Sociale de Sanatate (PIAS) un numar de 61 de formulare specifice pentru acordarea acestui tip de tratament.”, transsmite CNAS intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, tratamentul adultilor este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie si boli infectioase aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari din 16 judete (Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Bihor, Arges, Valcea, Sibiu, Suceava, Mures, Timis) si CAS OPSNAJ.
Incepand cu luna februarie 2020, CNAS deruleaza un contract C-V-R prin care asigura tratamente fara interferon pentru un numar de 100 de copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani, pana la aceasta data fiind accesate acest tip de tratamente pentru un numar de 6 tineri.
Pentru copii, tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrica si boli infectioase aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate din 11 judete (Bucuresti, Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Mures, Sibiu, Timis) si CAS AOPSNAJ.
“In contextul pandemiei, in perioada starii de urgenta CNAS a implementat o serie de masuri pentru a asigura accesul pacientilor eligibili cu hepatita C la tratamentele fara interferon, masuri a caror aplicare a fost prelungita pana la data de 30 septembrie 2020. Astfel, pentru pacientii care au domiciliul intr-unul din judetele prin care se deruleaza contractele C-V-R, initierea tratamentului se efectueaza de medicul gastroenterolog sau infectionist (prima reteta), iar prescrierea in continuare a medicamentelor se poate face de un medic in specialitatea medicina interna din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice sau de medicul de familie pe lista caruia este inscris pacientul, in baza scrisorii medicale si a confirmarii inregistrarii formularului specific de prescriere, in vederea asigurarii continuitatii tratamentului.”, mai precizeaza CNAS.
Pentru pacientii care au domiciliul intr-un judet in care nu se deruleaza contractele C-V-R, prescrierea se realizeaza doar de catre medicul gastroenterolog sau infectionist.
Evaluarea rezultatului medical pentru pacientii al caror tratament cu medicamente fara interferon a fost initiat incepand cu 1 februarie 2020 se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informatiile urmand a fi procesate in PIAS de casa de asigurari de sanatate prin care se deruleaza contractul C-V-R si cu care se afla in relatii contractuale medicul curant.
De asemenea, pacientii cu domiciliu in alt judet decat cel prin care se deruleaza contractul C-V-R si pentru care a fost initiat tratamentul fara interferon au posibilitatea sa ridice prescriptiile medicale din judetul in care acesta domiciliaza, in baza unei proceduri afisate pe site-ul CNAS.
„In aceasta perioada dificila, numarul de initieri de tratamente a fost mai mic, in urma evaluarii de catre medicii specialisti a riscurilor si beneficiilor pentru fiecare pacient in parte. Vom analiza si vom decide modul in care va fi asigurat accesul la servicii si tratamente in continuare, pentru toate patologiile, si dupa data de 30 septembrie, pentru ca inca ne confruntam cu problemele create de pandemie. Masurile implementate pana acum sunt rezultatul consultarilor cu specialistii si cu asociatiile de pacienti, cu care vom colabora in continuare pentru elaborarea masurilor pentru perioada de dupa 30 septembrie”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.
Etichete: tratament hepatita c, tratament ciroza, tratament fara interferon, interferon free, cnas