Registru electronic al asociatiilor de pacienti

ministerul sanatatii-nouIn urma aprobarii Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 145/2015 pentru aprobarea componentei si a atributiilor Consiliului de Etica ce functioneaza in cadrul spitalelor, precum si a Ordinului nr. 146/2015 privind aprobarea implementarii Mecanismului de Feedback al Pacientului in spitalele publice, Ministerul Sanatatii, prin Compartimentul de Integritate, a initiat procedura de constituire a unui registru national al asociatiilor de pacienti, in vederea participarii in cadrul Consiliilor de Etica din spitalele publice a reprezentantilor asociatiilor de pacienti / organizatiilor societatii civile active in sectorul de sanatate si al stimularii implicarii reprezentantilor acestora in procesele consultative si decizionale ce privesc serviciile de sanatate.

Potrivit noilor ordine ministeriale intrate in vigoare, Consiliile de Etica din cadrul spitalelor publice vor avea in componenta reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, ai corpului medico-sanitar al spitalului, ai asistentilor medicali din spital, consilierul juridic al unitatii sanitare.

Conform art. 4, alin. (11), din Ordinul nr. 145 /2015 pentru aprobarea componentei si a atributiilor Consiliului de Etica ce functioneaza in cadrul spitalelor: „In vederea desemnarii reprezentantilor asociatiilor de pacienti in cadrul Consiliilor de Etica, Ministerul Sanatatii, prin Compartimentul de Integritate, informeaza opinia publica cu privire la demersul de constituire a acestor consilii si realizeaza un registru electronic al asociatiilor de pacienti interesate sa se implice in activitatea consiliilor de etica ale unitatilor sanitare, conform definitiei prevazute in art. 1 lit. k).”

Asadar, Compartimentul de Integritate al Ministerului va realiza si administra un registru electronic al asociatiilor de pacienti in care va invita sa va inscrieti pentru a putea face parte din componenta Consiliilor de Etica. Registrul va fi actualizat permanent pentru a asigura posibilitatea oricarei organizatii ce corespunde criteriilor solicitate de a-si prezenta candidaturile pentru pozitia de membru al Consiliilor de Etica ale spitalelor publice.

Registrul asociatiilor de pacienti va fi organizat pe judete si va fi publicat pe pagina web a Ministerului Sanatatii, fiind comunicat tuturor unitatilor sanitare publice. Registrul are ca scop facilitarea comunicarii si cooperarii intre Ministerul Sanatatii, unitatile sanitare si reprezentantii asociatiilor de pacienti / organizatiilor societatii civile in interiorul sistemului public de sanatate, atat cu privire la activitatea Consiliilor Etice, cat si in cadrul altor initiative de cooperare si informare.

In acest scop, asociatiile de pacienti / organizatiile societatii civile active insectorul de sanatate, pot  sa descarce formularul de inregistrare postat pe adresa:http://www.integritate.ms.ro/?pag=231si sa-l transmitape adresa de e-mail: cristian.petcu@ms.ro, sau sa incarce datele direct folosind urmatorul link: http://infrastructura-sanatate.ms.ro/inscriere_asociatii_pacienti. Pentru realizarea primei variante a registrului transmiterea acestor informatii se va face pana la data de 24.03.2015.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.