Regimul de viata – factor esential in insuficienta cardiaca

Este foarte important, contribuind la prevenirea agravarilor si la cresterea calitatii vietii pacientilor cu IC.

Fumatul trebuie interzis cu desavarsire.

Dieta trebuie sa fie una echilibrata, din care sa nu lipseasca fructele, legumele proaspete si pestele.

Cateva sfaturi sunt importante:

– Evitati mesele abundente; este de preferat sa aveti 4-5 mese pe zi si nu doar una singura.

– Evitati sa va îngrasati; surplusul de kilograme este un efort suplimentar pentru inima dumneavoastra.

– Evitati alimentele care contin multa sare; sarea in exces retine apa in tesuturi si agraveaza IC. Aportul de sare zilnic nu trebuie sa depaseasca 3 g. Cititi etichetele fiecarui produs alimentar pentru a vedea concentratia de sare. Evitati alimentele conservate si mezelurile, care contin multa sare.

– Evitati mancarurile prajite sau cele cu un continut ridicat de colesterol.

– Consumul zilnic de lichide este obligatoriu pentru pacientii cu IC. Lipsa consumului de lichide este la fel de daunatoare ca si excesul de lichide. La temperaturi normale, ratia zilnica este de aproximativ 1,5-2 litri pe zi.

– Daca sunteti pe tratament diuretic, retineti ca acesta duce la eliminarea pe cale urinara de potasiu si magneziu; in consecinta, consumati alimente care contin aceste substante (peste, cartofi, banane, portocale, mere, prune).

– Alcoolul trebuie consumat cu moderatie si prudenta deoarece este un factor care poate agrava IC; consumul zilnic de alcool nu trebuie sa depaseasca 100-125 ml de vin pe zi sau o bere.

Efortul usor, practicat zilnic, imbunatateste activitatea cardiovasculara si face ca simptomele (sufocarea, oboseala) sa nu mai fie atat de dese.

Mersul grabit este unul din cele mai bune tipuri de efort pentru sistemul cardiovascular.

Sunt cateva mici reguli pe care le recomandam: evitati temperaturile extreme (canicula, gerul, vantul), asteptati 1-2 ore dupa mese, nu incepeti brusc (faceti o scurta perioada de incalzire cu eforturi foarte mici), nu terminati brusc (scadeti usor intensitatea efortului inainte de a va opri).

IC nu este o boala din cauza careia sa fiti nevoiti sa stati in pat. Numai in decompensarile severe ale IC este recomandat repausul la pat. Cereti sfatul medicului cu privire la programul si tipul de efort. Pacientii cu IC pot avea o viata sexuala normala. Nu evitati sa intrebati medicul despre continuarea activitatii sexuale.

Situatiile speciale in care va puteti afla si in care trebuie sa stiti cum sa procedati sunt:

Zborul cu avionul: discutati cu medicul daca va este permis zborul. Pe parcursul zborului consumati lichide suficiente, dar nu bauturi alcoolice. Daca zborul e lung, e bine sa va miscati, pentru a evita formarea edemelor. Evitati sa stati in aceeasi pozitie pe o durata lunga. In cazul in care aveti risc de formare a cheagurilor de sange, discutati cu medicul oportunitatea de a vi se administra inaintea zborului un medicament anticoagulant injectabil.

Condusul masinii: este, in general, permis, dar intodeauna consultati-va medicul.

Pacientii cu tulburari ale ritmului cardiac necontrolate, cei cu simptome severe de IC sau cei care au avut sincope (pierderea cunostintei) nu au voie sa conduca masina, putand pune in pe ricol viata lor si a celor din jur.

Vaccinarea: este o masura eficienta pentru prevenirea infectiilor respiratorii care pot agrava IC.

Vaccinarea antigripala este recomandata anual pacientilor cu IC, mai ales daca sunt varstnici sau au decompensari frecvente.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: