Cum recunosc insuficienta cardiaca?

Pacientii cu IC descriu frecvent aparitia simptomelor. Acestea difera in functie de severitatea bolii si variaza de la pacient la pacient. Trebuie amintit ca aceste simptome nu sunt specifice IC, putand fi intalnite si in alte boli. Cele mai frecvente simptome sunt:

Oboseala sau scaderea capacitatii de a face efort.

Dispneea (senzatia de sufocare sau de respiratie grea). Poate aparea si ortopneea (nevoia de a respira doar stand în sezut) sau sufocarea in timpul noptii.

Tusea – de obicei seaca si, in special, la efort sau noaptea.

Puls crescut

Edeme (umflarea picioarelor ca urmare a retinerii de lichide in organism); acestea se asociaza de obicei cu cresterea in greutate.

Ori de cate ori aveti unul sau mai multe dintre aceste simptome, prezentati-va cat mai repede la medicul dumneavoastra.

Pentru evaluarea severitatii clinice a IC, medicii folosesc o clasificare bazata pe relatia dintre aparitia simptomelor si gradul de efort (numita clasificarea NYHA, „New York Heart Association”, deoarece a fost conceputa de catre cercetatorii americani).

Aceasta este o clasificare simpla si foarte utila. Sunt patru clase de severitate:

NYHA I: fara simptome (oboseala sau sufocare);

NYHA II: fara simptome la repaus, dar apar simptome cand faceti o activitate fizica moderata;

NYHA III: fara simptome la repaus, dar apar simptome cand faceti o activitate fizica usoara (imbracat, spalat, mers, etc.);

NYHA IV: simptomele sunt prezente si in repaus.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: