Reducerea varstei de pensionare pentru locuitorii din sapte orase afectate de poluare

Oamenii care au locuit cel putin 30 de ani in sapte orase afectate de poluare, vor beneficia de reducerea varstei de pensionare, asta fara sa fie afectati de penalizarea stabilita pentru pensia anticipata partial.

Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in orasele Slatina, Turnu Magurele si Ramnicu Valcea vor beneficia, in curand, de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani, fara penalizarea stabilita pentru pensia anticipata partiala, potrivit Proiectului de Lege pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, informeaza avocat.net, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent in Parlament.

Pana acum, legea prevedea ca acesta reducere de doi ani sa se acorde doar persoanelor care au locuit cel putin 30 de ani in Baia Mare, Copsa Mica, Targu Mures si Zlatna.

Proiectul a obtinut recent votul definitiv in Parlament si urmeaza sa mearga la promulgare, insa intrarea sa in vigoare mai depinde si de publicarea sa in Monitorul Oficial, transmite si Digi24.

Practic, proiectul va aduce o completare unei prevederi care exista deja in Legea nr. 263/2010, referitoare la cei care pot beneficia de o reducere de doi ani pentru obtinerea pensiei anticipate partiale, adica o categorie de persoane care au locuit o buna perioada de timp in zone afectate de poluare remanenta.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

2 de intrebari si raspunsuri

 • Corina Stoichita spune:

  Buna ziua,

  In legatura cu informatia legata de reducerea varstei de pensionare pentru persoanele care au locuit in orase poluate, as dori sa intreb, daca eu m-am nascut si am crescut in Baia Mare timp de 16 ani (1962-1978), dupa care am parasit orasul, pot beneficia de aceasta reducere a varstei de pensionare? Si daca da, cate luni mi s-ar cuveni?

  Multumesc anticipat.
  Cu stima,
  Corina Stoichita

  • Samu spune:

   De ce nu se cumuleaza reducerile de varsta de pensionare pentru gr.de munca cu reducerea pentru zone poluate?Art 60 din lergea 263 specifica , că se pot cumula .

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.